Debat Norddjurs:

Udvikling eller afvikling, Lars Østergaard?

Af Susanne Salling, Rougsøvej 68 Allingåbro:

"I sin åbningstale til den nye børnehave i Vivild slutter Lars Østergaard af med følgende sætning:

”Vi indvier Nordlyset i dag, og det gør så, at der måske på sigt bliver en anden institution overflødig, men det må tiden jo vise”
Læs: Fotogalleri - Vivild: Nordlyset kan gøre en anden institution overflødig
Jeg forstår det simpelthen ikke. Ikke alene er det ualmindelig dårlig stil at bruge en festlig dag til at skabe frygt andre steder, det er også med til igen at få tilflyttere til at tvivle på det smarte i at slå sig ned i de mindre byer på Norddjurs.

Jeg er med på, at der bliver brugt mange penge på skolestrukturen og daginstitutioner i Norddjurs, men det er ikke kun skolerne, det her handler om. Det er alle vores små samfund, der er truede. Det handler om det valg, der er truffet om at have centerbyer.

I Jammerbugt Kommune har man valgt at satse på hele kommunen med gode resultater.

Jeg mindes debatten på landsplan om, at alt bliver centreret i Århus og København, om Århus Kommunes overlegenhed overfor de mindre kommuner i forbindelse med lufthavnen, det er nøjagtigt det, der sker på kommunalt plan i Norddjurs - vi centrerer på bekostning af de små samfund.
Det kan aldrig være i kommunens interesse. Man udflytter statslige arbejdspladser, det er dyrt, men man satser på et mere sammenhængende land. Tænk, hvis vi i Norddjurs turde satse på de små byer og bevare mest muligt der – også børnebyerne. For børnebyerne er de små samfunds hjerter.

Så her er vi igen… vil vi udvikle eller afvikle? Nu må du rette mig, hvis jeg er forkert på den Lars Østergaard, men mit bud er, at du mener, det er en udvikling af folkeskolen at lukke børnebyer i Norddjurs.

Alt det der med at sikre kvaliteten gennem større enheder, det giver jeg ingenting for. Kvalitet sikres gennem trivsel, ikke gennem test og nationale mål. Hvis ungerne er glade for at gå i skole, så har jeg tillid til at lærerne nok skal proppe det i hovederne på dem, som der er brug for.

Så vil vi udvikle folkeskolen i Norddjurs, så giver vi børnebyerne den chance, de fortjener. Vil vi afvikle, så er det ikke kun børnebyerne, vi afvikler, det er de små samfund. Disse byer er fulde af ildsjæle, som gerne vil gå den ekstra mil og gøre, hvad vi kan for at gøre byerne attraktive for os selv og for tilflyttere. Vælger vi afviklingsmodellen, så vil noget af den virkelyst, som er lokalt, blive dræbt, og uden den kommer det godt nok til at se trist ud."

Publiceret 01 December 2016 21:00