Små, mellemstore og store både kommer til at være et gennemgående tema i åbningsshowet afslørede instruktør Nigel Jamieson.

Små, mellemstore og store både kommer til at være et gennemgående tema i åbningsshowet afslørede instruktør Nigel Jamieson.

Kulturårets åbningsshow offentliggjort:

Så stort bliver det

Over 6.000 medvirker i den enorme åbningsceremoni den 21. januar

Det bliver stort. Rigtig stort.
Det var den klare fornemmelse, man fik, da den britiske instruktør Nigel Jamieson sammen med 2017-sekretariatets direktør, Rebecca Matthews, og musikansvarlig, aarhusianske Jakob Buchanan, torsdag formiddag præsenterede det kæmpemæssige åbningsshow, der skal skyde det europæiske kulturhovedstadsår i gang.
Megaeventet blev præsenteret i en stor lagerhal på havnen. Lagerhallen var fyldt med store vikingeskibe, og netop de kommer til at være et gennemgående tema i åbningsshowet den 21. januar.
Faktisk starter det hele dagen forinden, hvor en masse børn på tværs af regionen fejrer åbningen med et Ønskelandstema, før hundredvis af børn samles ved Musikhuset i Aarhus dagen derefter. 
Herfra starter en spektakulær rejse ned mod havnen. Byen bliver omdannet til et flydende hav af mennesker, musik og lysende lanterner og skibe.
Fem store og flere end 4.000 små oplyste skibe bliver båret forbi blandt andet rådhuset, der i dagens anledning agerer en slags fyrtårn. Alt det sker til tonerne af nordens ældste folkemelodi 'Drømte mig en drøm i nat', som bliver fremført af 1.000 korsangere og forskellige orkestre.
Hele showet kulminerer på havnen, hvor en storslået fortælling, der trækker tråde fra vikingetiden til nutiden og fremtiden, bliver projiceret op på de store, nye havnebygninger.

En historisk begivenhed

Over 6.000 mennesker vil være involveret i det enorme åbningsshow, som ifølge folkene bag ville kunne følges af på gader og stræder og designerede steder på havnen, samt på storskærme og mobilen, da eventet bliver sendt direkte på nationalt tv.
"Det er en historisk begivenhed. Det bliver én af de største folkelige kulturelle events, som Danmark kommer til at se i mange år. Vi ser frem til, at så mange danskere som muligt møder op og er med til at skabe denne helt fantastiske 'once in a lifetime'-oplevelse. Det bliver fuldkommen magisk," siger administrerende direktør Rebecca Matthews, som sammen med instruktør Nigel Jamieson opfordrede aarhusianerne til at tilmelde sig showet eller komme ned på havnen og være med til at kreere de små skibe, der skal lyse byen op.
"Det tager cirka en time og et kvarter, og folk er meget velkomne til at komme herned og få hjælp til at lave et skib. På den måde kan man være en del af dette historiske show, som man vil kunne huske resten af sit liv," sagde instruktøren.
At folkene bag kulturhovedstadsåret har formået at få Nigel Jamieson til at stå for afviklingen siger lidt om, hvor stor en begivenhed det bliver.
Briten er en af verdens førende teater- og eventinstruktører, som har specialiseret sig i store shows. Jamieson har blandt meget andet været med til at instruere åbningen af OL i Sydney i 2000, afslutningsceremonien til Manchester Commonwealth Games i 2002 og åbningsceremonien til da hans hjemby Liverpool blev erklæret for Europæisk Kulturhovedstad i 2009.
Ceremonien forventes at vare i alt to timer fra klokken 19 til 21.

Det største vikingskib, lederskibet, er 14 meter langt og er lastet med fire runesten, hvorpå der er skrevet en masse historiske, danske begivenheder.

Det største vikingskib, lederskibet, er 14 meter langt og er lastet med fire runesten, hvorpå der er skrevet en masse historiske, danske begivenheder.

Publiceret 01 December 2016 12:16