Fregatten Jylland er kommet fat på Finansloven, og det luner, men det er ikke nok, mener formand Ole Bjerregaard, Fregatten Jylland.

Fregatten Jylland er kommet fat på Finansloven, og det luner, men det er ikke nok, mener formand Ole Bjerregaard, Fregatten Jylland.

Finanslov 2017:

Fregatten sikret i fire år, men håbede på mere

Uholdbart med usikkerheden om økonomien

Af
Af Simon Carlson

Usikkerheden var så småt begyndt at brede sig på Fregatten Jylland, inden den endelige finanslovsaftale kom i hus.

Her stod den gamle fregat til at miste de 1,7 millioner kroner, som den de seneste fire år har fået tilført om året, men i den nye Finanslov er regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det konservative Folkeparti blevet enige om, at Fregatten Jylland får en bevilling på tre millioner kroner om året frem til 2020. Det har givet ro, fortæller formand for Fregatten Jyllands bestyrelse Ole Bjerregaard.

“Vi er rigtig glade for, at vi kan se frem til tre millioner om året de næste fire år. Det giver altid usikkerhed, når bevillingerne udløber, for vi ved ikke, om vi bliver nødt til at skulle ud og afskedige folk. Nu får vi mulighed for at planlægge og prioritere vedligeholdelsen af Fregatten,” fortæller Ole Bjerregaard.

Fri for kampen

Formanden lægger dog ikke skjul på, at han meget gerne havde set, at Fregatten Jylland havde indtaget en permanent post på Finansloven. Ifølge Syddjurs Kommune koster det i gennemsnit 4,8 millioner årligt kroner at opretholde Fregattens stand, og det er en vedvarende nervepirrende proces, om der er penge nok til vedligeholdelsen, forklarer Ole Bjerregaard.

“Den her vedligeholdelse, den går jo ikke væk, og ligesom med et hus, så bliver det jo også dyrere i længden, hvis man i en periode springer nogle ting over. Derfor havde vi gerne set, at vi var kommet permanent på Finansloven. Jeg ville i hvert fald gerne være fri for den her kamp hvert fjerde år,” konstaterer Ole Bjerregaard.

Permanent løsning

Det havde det østjyske medlem af Folketinget Britt Bager (V) også gerne været. Som kulturordfører i regeringspartiet Venstre, har hun parlamenteret for, at Fregatten Jylland skulle have bevillinger fra staten, og som østjyde havde hun gerne set Fregatten fast på Finansloven.

“Vi arbejder på, at det skal blive en permanent løsning, for det her er jo uholdbart for dem i længden. Men det er ikke let. På en måde, er det jo en form for kannibalisering blandt kulturinstitutionerne, for giver man penge til den ene, bliver man nødt til at tage fra den anden. Der er kun de penge, der er,” forklarer Britt Bager, som dog mener, at der er mere end rigeligt grundlag for at gøre bevillingerne permanente.

“Der er to ting i det med Fregatten Jylland. Den er gennem de sidste 30 år blevet renoveret og vedligeholdt for flere hundrede millioner kroner. Når man bruger så mange penge, så mener jeg også, at man har en forpligtelse til at opretholde skibets stand. Derudover, så fortæller det vores maritime historie og hele vores kulturarv som maritim nation på en måde, som man bare ikke finder andre steder,” uddyber Britt Bager.

  • Fregatten Jylland har en fast post på Finansloven. Den lyder dog kun på 300.000 kroner. Derudover får en Fregatten årligt et tilskud på en million kroner fra Syddjurs Kommune, hvoraf 750.000 kroner kan øremærkes vedligeholdelse. Langt de fleste penge, som Fregatten får ind, kommer via fonde. De yder dog generelt ikke tilskud til vedligeholdelse, som er Fregattens største udgift.

Publiceret 01 December 2016 12:59