Debat Norddjurs - havvindmølleprojekt:

Spansk forretningsmoral blæser i vinden

Af Hans Broe, Strandgade 6, 8500 Grenaa:

"Er Danmark er verdens mindst korrupte land? I hvert fald ligger Danmark helt i toppen på det såkaldte korruptionsindex udgivet af Transparency International. Spanien, derimod, ligger et godt stykke længere nede på listen. Nr. 36 - efter lande som Botswana og Buthan.

Spanien har i årevis været plaget af en endeløs række af korruptionssager, nogle med udløbere helt i den nationale regering.
Den tidligere kasserer for det daværende regeringsparti , sidder fængslet for underslæb. På skjulte bankkonti i Schweiz fandt politiet 21 mio. Euro, mere end 150 mio. kroner. Ingen er reelt i tvivl om, at det handler om bestikkelsespenge, returkommission og overfakturering i forbindelse med store anlægsprojekter i Spanien.
Kassereren har ydermere offentliggjort en regnskabsbog, som angiveligt viser, at flere af regeringens fremtrædende medlemmer, med statsministeren i spidsen, har nydt godt af sorte penge. Et stort antal borgmestre i landet er dømt for korruption, og selv ikke kongehuset går fri af korruptionsanklager. En lang række erhvervsfolk og virksomheder er dømt eller er på anklagebænken - heller ikke vindmølleindustrien er gået ram forbi.

Nu står vi så her i Grenaa med et halvt løfte fra et delvis spanskejet vindmøllefirma, Adwen, om 700 arbejspladser, hvis der bygges tre kæmpevindmøller.
Vi står med en politisk beslutningsproces, hvor kortene har været holdt meget tæt ind til kroppen og kritiske røster er forsøgt kvalt med trusler.
En proces, hvor borgene er blevet koblet helt af. Relevante spørgsmål og bekymringer om konsekvenser er nærmest blevet latterliggjort af visse politikere. Hvad skal vi mene, og hvad skal vi tro? Grenaa Havn A/S er 100 procent ejet af Norddjurs Kommune, altså dig og mig.
Er der hold i de spanske løfter, eller er vi ude i at spille roulette med vores skattepengene? Og tør vi satse på nr. 36?"Publiceret 03 October 2016 17:15