Lufthavn:

Djursland-borgmestre vil have ro og afklaring nu

Der har været alt for mange hvis'er, nu skal fundamentet på plads

Efter mødet i onsdags, hvor borgmestrene for de fem ejer-kommuner af Aarhus Lufthavn drøftede Aarhus Kommunes tilbud om at overtage 100 procent af aktierne, er borgmester i Syddjurs Claus Wistoft og borgmester i Nordjurs Jan Petersen klar til at komme videre.

Det, der skal til, er ro og afklaring, mener de, og uanset om deres respektive byråd/kommunalbestyrelse siger ja eller nej til at overdrage aktierne til Aarhus Kommune, skal der ske en afklaring af de fremtidige rammer. 

Skab ro

I borgmester i Syddjurs Claus Wistofts optik, er den største opgave lige nu at få skabt ro om ejerskabet. Det er alle i den nuværende ejerkreds enige om, nævner han. Og den mest oplagte mulighed er, at hovedaktionæren Aarhus Kommune overtager alle aktierne.

“Jeg har netop arbejdet aktivt for, at dette kunne blive en mulighed. Jeg er hundrede procent enig i, at den nuværende lufthavn, hvad enten den skal fortsætte i Tirstrup eller hvis Aarhus bygger en ny, har brug for en platform, der er ro omkring. Det får den ikke, så længe man har en politisk sammensat bestyrelse.”

Han mener ikke, at Syddjurs mister nævneværdig indflydelse, hvis byrådet beslutter sig for at sælge aktierne til Aarhus.
“Selvfølgelig har Syddjurs en særlig rolle, fordi lufthavnen ligger i Syddjurs, men hvor meget indflydelse har vi egentlig med 7,83 pct. af aktierne.”

Claus Wistoft er overbevist om, at der fortsat vil være en lufthavn i Tirstrup, selv om det skulle blive et nej fra EU-Kommissionen til Aarhus Kommune.

“Jeg fornemmer, at det er meget vigtigt for Aarhus med lufthavnsbetjening i Østjylland.”

Skab afklaring

Det allervigtigste for Aarhus Lufthavn er ifølge borgmester i Norddjurs Jan Petersen, at der er en afklaring vedrørende lufthavnens ejer- og bestyrelseskonstruktion samt placering. Derfor kan det kun gå for langsomt, mener han, med at få skudt Thomasminde ned som en mulighed. 

“Jeg vurderer at det er ret givet på forhånd, at EU ikke giver mulighed for at gå videre med Thomasminde. De planer kunne både være stoppet i Aarhus Byråd og hos transportministeren. Det er så åbenlyst, at der er afgørende problemer i EU retten for statsstøtteregler.”

Hvis kommunalbestyrelsen i Norddjurs beslutter, at Norddjurs fortsat skal have aktier i Aarhus Lufthavn, anbefaler Jan Petersen, at man så herfra vil vælge en stærk profil fra erhvervslivet til at sidde med i bestyrelsen.

“Jeg ser meget gerne en stærk erhvervsmæssig kompetent bestyrelse med et hundrede procent kommercielt afsæt.”

Han er overbevist om, at i det øjeblik, der er ro om placering, ejerskab og bestyrelse, er der håb for fremtiden for lufthavnen ved Tirstrup. 

“Det er et potentiale, der har været uudnyttet i alt for mange år. Det er før set, at en virksomheder, der har været langt nede, kommer op igen, når de rigtige rammebetingelser er der.”

Publiceret 01 July 2016 15:30