Debat Syddjurs:

Fregattens fremtid skal sikres

Af Britt Bager, folketingsmedlem for Venstre i Østjyllands Storkreds

Fregatten Jyllands økonomiske udfordringer har været oppe at vende flere gange de seneste år - og i år er ingen undtagelse. De økonomiske udfordringer er endnu engang aktuelle, fordi Fregatten står til at få skåret markant i støtten for 2017. Derfor er de kommende forhandlinger om næste års finanslov afgørende for Fregattens fremtid - og i de forhandlinger vil jeg sætte alle sejl ind for at sikre et permanent tilskud, så Fregatten ikke skal fortsætte i denne her økonomisk uholdbare situation.
Som det er nu, har Fregatten udsigt til 300.000 kroner i statsstøtte i 2017. Det er åbenlyst, at støtten på 300.000 kroner langt fra er nok til at finansiere Fregattens fremtidige vedligeholdelse. Blandt andet på baggrund af Fregattens økonomiske udfordringer, mødtes jeg torsdag d. 30. juni med Pia Sundberg, administrationschef hos Fregatten, og borgmester for Syddjurs, Claus Wistoft. Her diskuterede vi de økonomiske udfordringer og løsninger, blandt andet vendte vi muligheden for en medfinansieringsmodel mellem Syddjurs kommune og staten.
Fregatten er enormt vigtig for turismen i Ebeltoft og på Djursland, men den har også uvurderlig betydning for Danmark som et historisk klenodie. Vi taler om verdens længste træskib og et skib, der deltog i 2. slesvigske krig i 1864. Fregatten er om noget indbegrebet af dansk kulturarv - og dansk kulturarv skal vi værne om.
Det er med den indgangsvinkel jeg går til de fremtidige forhandlinger om Fregattens støtte. Jeg vil arbejde på en permanent løsning, hvor Fregatten garanteres en langsigtet økonomi, som ledelsen kan regne med, så den kan prioritere og leve op til den vedligeholdelsesplan, som fagfolk har udarbejdet.

Publiceret 01 July 2016 11:47