Henrik Christoffersen, forskningschef i CEPOS, vil gerne diskutere fremtidens velfærdspolitik med politikerne i Syddjurs, men ikke komme med anvisninger til, hvordan kommunen kan blive endnu mere udgiftseffektiv

Henrik Christoffersen, forskningschef i CEPOS, vil gerne diskutere fremtidens velfærdspolitik med politikerne i Syddjurs, men ikke komme med anvisninger til, hvordan kommunen kan blive endnu mere udgiftseffektiv

Kommuneøkonomi:

CEPOS-forskningschef kommer ikke til tilbage til Syddjurs med salamibesparelser

Men Henrik Christoffersen, CEPOS, vil gerne diskutere fremtidens velfærd med Syddjurs

Af
Af Lars Norman Thomsen

i? Den fik ikke for lidt, da Henrik Christoffersen, forskningschef i den liberale tænketank CEPOS, besøgte Syddjurs Kommune i april 2016 på foranledning af borgmester Claus Wistoft (V).
Læs også:
Kommuneøkonomi: Ka' det nu også være rigtigt?
Debat: Usagligt at sammenligne Norddjurs Kommune med Frederiksberg
Kommuneøkonomi: Syddjurs får besøg af CEPOS
Kommentar: Cepos har fået en presbold
Debat Syddjurs: Syddjurs Kommune er simpelthen en vanskabning uden en fælles identitet
Kommentar: Invitér Cepos til budgetseminar
Claus Wistoft og med ham tre udvalgsformænd: Per Zeidler (I), Kirstine Bille (SF ) og Ole Bollesen (A) plus ledende embedsmænd, havde sat Henrik Christoffersen stævne på rådhuset i Ebeltoft for at høre ham, hvordan han kunne konkludere, at hvis Syddjurs Kommune blev drevet lige så effektivt som landets mest udgiftseffektive kommune, Frederiksberg, så kunne Syddjurs Kommune spare 251 mio. kroner årligt, og hver indbygger slippe med at betale 6.009 kroner mindre i skat om året.

Bagholdsangreb

Efter mødet sendte borgmesteren fluks en pressemeddelelse ud, hvori han nærmest triumferende bemærkede, at CEPOS ville vende med tilbage med ti forslag til, hvordan Syddjurs kunne skære yderligere i budgettet og blive mere udgiftseffektive.
Det fik Henrik Christoffersen til at fare i blækhuset.

I et længere læserindlæg bragt i Adresseavisen Syddjurs og på de sociale medier beskrev han sine indtryk af mødet med Syddjurs.

“Syddjurs Kommune er en vanskabning uden en fælles identitet,” lød dommen.

Brik i et politisk spil

Henrik Christoffersen sagde efterfølgende til Adresseavisen Syddjurs, at hans reaktion skulle ses som en kommentar til borgmesterens udmelding efter mødet på rådhuset.

“Jeg har ingen problemer med formuleringerne i mit indlæg. Dem står jeg naturligvis ved,” siger Henrik Christoffersen.

“Jeg troede, at jeg var inviteret til et dialogmøde hos Syddjurs Kommune, hvor vi kunne udveksle synspunkter, men da borgmesteren efter mødet går ud i pressen på denne måde, så kan jeg lige pludselig se, at jeg var udset til at skulle være en brik i et politisk spil, og det vil jeg under ingen omstændigheder,” siger forskningschefen.

Kommer gerne tilbage

Henrik Christoffersen kommer gerne forbi Syddjurs Kommune en anden god gang, men det bliver ikke med ti forslag til yderligere effektiviseringer af Syddjurs-økonomien i tasken.

“Nej, det gør det ikke,” understreger han.

“Jeg er forsker og ikke konsulent. Syddjurs betaler i forvejen dyre konsulenter for gode råd, og dem skal jeg ikke konkurrere med, fordi de er helt nede i detaljerne på de enkelte konti i kommunens budget, og det er jeg af gode grunde ikke. Mit ærinde har været at sammenligne kommunerne på en række parametre med udgangspunkt i kommunernes 2014-regnskabstal.”

I stedet mener forskningschefen, der vil være noget at hente, hvis Syddjurs Kommune inviterer ham til en dialog om fremtidens velfærd.

“Det vil der være perspektiv i, fordi jeg som forsker kan fremlægge nogle betragtninger, som rækker ud over at skære en procent hist og pist i budgettet. Det sidste medvirker jeg ikke til,” understreger forskningschefen.

  • I næste udgave af Adresseavisen Syddjurs får den politiske kvartet, der deltog i mødet med Henrik Christoffersen, lejlighed til at svare på forskningschefens oplevelse af mødet

Publiceret 01 June 2016 15:55