Ren nostalgi...i 2005 blev Richard Volander (nummer to fra h.) valgt som Venstres borgmesterkandidat i Syddjurs. Det lykkedes ham dog ikke at blive kommunens første borgmester, men han sad første byrådsperiode ud. I dag, tirsdag 30. marts, er det 70 år siden, at Richard Volander blev født. Arkivfoto: Lars Norman Thomsen.

Ren nostalgi...i 2005 blev Richard Volander (nummer to fra h.) valgt som Venstres borgmesterkandidat i Syddjurs. Det lykkedes ham dog ikke at blive kommunens første borgmester, men han sad første byrådsperiode ud. I dag, tirsdag 30. marts, er det 70 år siden, at Richard Volander blev født. Arkivfoto: Lars Norman Thomsen.

70 år:

Tidligere Rosenholm borgmester runder et skarpt hjørne

Borgmesteren med den skarpe tunge, Richard Volander, kan i dag tirsdag 30. marts fejre sin 70 års fødselsdag

Af
Af Lars Norman Thomsen

Borgmester i Rosenholm Kommune i perioden 2002-2007, Richard Volander, Hornslet, fylder i dag, tirsdag 30. marts 2016 70 år.
Richard Volander debuterede i lokalpolitik i 1998 ved lidt af en tilfældighed. Engang i et festligt lag sagde han frejdigt til den gamle Venstre-høvding i Rosenholm, Niels Høgh, at Venstre bare skulle ringe, hvis partiet skulle bruge en rask mand. Det skete så i foråret 1997, hvor senere borgmester Merete Eske Pedersen, der var byrådsmedlem på det tidspunkt, ringede og spurgte om han ville stille op for Venstre.
Richard Volander måtte tænke længe, inden han til sidst besluttede sig for at sige ja. Han var end ikke medlem af Venstre - det blev han først dagen før opstillingsmødet i maj/juni i 1998, hvor han fik sit medlemskort.
Ved opstillingsmødet overraskede han så en del ved at få så mange stemmer, så han fik en andenplads på opstillingslisten. Og ved kommunalvalget i november 1998 fik han 4. flest personlige stemmer af samtlige opstillede kandidater. Det bragte ham videre til posten som gruppeformand i byrådsgruppen
Den bankuddannede Volander, der er tvilling og født og opvokset i Mørke med skolegang på Ryomgård Realskole, blev en markant borgmester i Rosenholm fra 2002 og frem til, at Syddjurs Kommune blev en realitet.
Hans tunge var alt andet end slesk, men tværtimod skarp og udfordrende, og borgerne vidste, hvor de havde ham. Han var ikke kendt for at lege gemmeleg, men tog gerne diskussionerne face-to-face i det offentlige rum.
Ved det først valg til den ny Syddjurs Kommune i 2005 blev Richard Volander overbevisende valgt som Venstres borgmesterkandidat af medlemmerne, og han havde set frem til at blive kommunens første borgmester.
Sådan blev det imidlertid ikke, for Richard Volander tabte, hvad der mest af alt mindede om en præsident-valgkamp, til Socialdemokratiets Vilfred Friborg Hansen, daværende borgmester i Rønde. Det var personligt en stor skuffelse for Volander, og det kom til at præge den begavede mands fire år i Syddjurs Byråd, hvor han nok var formand for Udvalget for Familie og Institutioner, men aldrig fandt fodfæste.
Han savnede tydeligvis at sidde med rorpinden, og det prægede hans tilgang til det politiske arbejde. Han valgte - for ofte - at give den som en politisk Jeronimus. Den politiske karriere sluttede efter de fire år i Syddjurs.
Siden da har han ikke forsømt at beklage, at Rosenholm blev en del af Syddjurs Kommune. Han mente og mener, at det gamle Rosenholm er havnet i en klemme, fordi det politiske flertal i Syddjurs har valgt 'at kaste sig i armene' på Ebeltoft og forsømme 'best practice'  i stedet for at fremme udviklingen i Hornslet som med sin nærhed til Aarhus efter Volanders opfattelse er den naturlige indgang til Syddjurs.
Hans partifælle, nuværende borgmester Claus Wistoft, nærer han ikke de store tanker om. Det har han i flere omgange gjort offentligheden opmærksom på. Som da og han og andre V-folk i Rosenholm undsagde Wistoft, da han forsøgte at blive Djurskredsens folketingskandidat, og senere, da Wistoft var fortaler for at lave en stor V-partiforening i Syddjurs. Det forpurrede Volander og hans støtter i Rosenholm imidlertid, men året efter sendte Wistoft sine trofaste partisoldater med bopæl i Rosenholm til generalforsamling for at sætte Volander & co. til vægs. Det lykkedes.
Efter 39 år som bankmand forlod Richard Volander sin karriere i finansverdenen, da han i 2002 blev borgmester. 
Han forlod en stilling som afløser for filialchefen for Danske Bank i Højbjerg. Inden da var han i 13 år i erhvervsafdelingen i bankens hovedkontor i Århus, og inden da var han bestyrer i Handelsbanken i Hornslet, ligeledes i 13 år.
Richard Volander er kendt som en sprogets mester, der kunne og fortsat kan sparke en punchline af sted. Et godt eksempel: Efter afgangen fra politik sammenlignede Volander gerne læsningen af Syddjurs Kommunes budget med en bloddryppende kriminalroman.
Dybest set har dagens fødselar det bedst, når han sidder for bordenden. Så er han i sit es, og så kan han få folk til at trække på samme hammel. Når han derimod sidder i grebningen, kommer den anarkistiske side frem i ham, og så er den gamle ronkedor svær at styre.
Giv ham et skrivebord og et regneark, så tryller han - bedre end de fleste.

Publiceret 30 March 2016 13:45