gere sønderjyde fra Rødekro. Således har både Radio Djursland og Kvickly Grenaa nydt godt af den kommende 60 års fødselars lyst til at engagere sig. Begge steder har han været bestyrelsesformand i en årrække. Foto: Lars Norman Thomsen

gere sønderjyde fra Rødekro. Således har både Radio Djursland og Kvickly Grenaa nydt godt af den kommende 60 års fødselars lyst til at engagere sig. Begge steder har han været bestyrelsesformand i en årrække. Foto: Lars Norman Thomsen

Navne:

En politisk gentleman runder et skarpt hjørne

Regionsrådsmedlem Niels Erik Iversen har fortsat stor lyst til at engagere sig i politik, selvom han nu er nået til skelsår og alder

Af
Af Lars Norman Thomsen

?Vedholdenhed og ordentlighed er to ord, som mange politiske venner og fjender (de sidste har han ikke mange af, hvis nogen ...) vil være dybt enige i, karakteriserer Niels Erik Iversen, for nuværende Djurslands eneste repræsentant i Regionsrådet.
Socialdemokraten og den politiske fighter Niels Erik Iversen, der fylder 60 lørdag 5. marts 2016, har altid anset ordentlighed som en afgørende politisk dyd, lang tid før De Konservatives leder Søren Pape Poulsen forsøgte at relancere 'ordentlighed' som et neo-buzzword i landspolitik.

Ung mand i Brugsen

Niels Erik Iversen er født og opvokset i landsbyen Alslev ved Hjordkær nær stationsbyen Rødekro i Sønderjylland.
“En god og tryg barndom i en kernefamilie med en far, der var elektriker, en mor, som var hjemmegående og en bror, der var fire år ældre,” fortæller Niels Erik Iversen.

Efter endt skoletid og handelsskole fik han elevplads i Rødekro Brugsforening, selvom drømmen egentlig var at læse teologi inspireret af barneårenes historier i søndagsskolen.

“Vi skulle ud og bestille noget, og det blev mit held, at jeg fik en fremragende brugsuddeler, Henning Thorndahl, som min mentor. Han gav mig tid og rum til at lære faget som kommis, og det var også ham, der ansporede mig til at blive fagligt aktiv i HK, som senere gjorde det naturligt, at jeg meldte mig ind i Socialdemokratiet i 1976,” siger Iversen, der gerne vedgår, at daværende statsminister Anker Jørgensen i de unge år var hans politiske forbillede.

Allerede dengang ville Niels Erik Iversen mere end at blot betale partikontingent. Han var således både aktiv i HK Ungdom og formand for DSU Åbenrå.

Ung mand med en kuffert

Den unge sønderjyde havde imidlertid mod på at udforske fjernere kyster, og da muligheden for at få en administrativ stilling som faglig sekretær ved HK Grenaa bød sig, slog Niels Erik Iversen til.

“Jeg startede ved HK i Grenaa 1. oktober 1977 efter at have smagt på et lignende job i Åbenrå, men uden at kende hverken Grenaa eller en sjæl i byen overhovedet. Min far kørte mig og min kuffert til Grenaa, og da jeg vinkede farvel, skal jeg ærligt indrømme, at jeg ikke var stolt ved situationen,” husker han.

Men hurtigt fik Niels Erik Iversen bid i banen og mod på havnebyens liv. Han fik nye kammerater og blev aktiv i Socialdemokratiet. Endnu bedre blev det, da han stødte på Lone, der siden blev hans kone og mor til døtrene Eva, 25, og Sara, 23, som begge er fløjet fra reden og nu godt i gang med et voksenliv i Aarhus. I 1978 kom der til at stå Iversen på dørskiltet på parcelhuset på Humlevej, hvor “udsigten fra terrassen til Dolmer er skøn på en solsommerdag.”

Niels Erik Iversens organisationstalent og politiske ildhu var ren balsam for en superstærk partiforening, som den i Grenaa. Derfor var det ikke overraskende, at han overtog formandsposten i 1992. I 1998 opstillede han for første gang til Grenaa Byråd og kom ind i de hellige haller i første forsøg. Siden har han siddet på en lokalpolitisk frontposition. Ved det første valg til Norddjurs Kommune i 2005 var han Socialdemokraternes borgmesterkandidat.

Kun et mulehår fra at realisere drømmen om borgmesterposten, men på valgnatten spillede han nu sine kort rigtigt ud. Borgerlistens Torben Jensen blev borgmester, Niels Erik Iversen 1. viceborgmester og Socialdemokraterne satte sig godt og solidt på stort set alt, hvad der hed udvalgsformandsposter.

Han smiler lidt forlegent, da reporteren noterer, at han sammen med den snu politiske ræv, Torben Jensen, lavede et barn på Venstres Jens Peter Jellesen denne valgnat i 2005.

Nuværende borgmester Jan Petersen kom hjem fra Folketinget forud for kommunalvalget i 2009, og dermed måtte Niels Erik Iversen træde et skridt nedad S-rangstigen. Det accepterede han, og han fik i stedet fire gode år som formand for Voksen- og plejeudvalget.

I 2013 manglede der en vægtig kandidat, som kunne tage over i Regionsrådet efter tidligere Grenaa borgmester Gert Schou. En klar opgave for en rutineret mand, som Niels Erik Iversen. Et flot valg sikrede ham en sikker plads i Regionsrådet og i tilgift flere bilture til hovedsædet i Viborg og andre fjernere destinationer flere gange om måneden.
Han er med på en reprise: “Hvis mit helbred er okay, og vælgerne vil, er jeg klar til en ny periode,” lyder det.

Helbredsmæssigt går det nu mere end fint. Mindst en gang om ugen, gerne søndag, snører han løbeskoene og tager en tur ud i terrænet. Tæt på ti maratonløb er det også blevet til i tidens løb.

AOF og Viden Djurs

Arbejdsmæssigt deler Niels Erik Iversen tiden mellem jobbet som koordinator/konsulent ved AOF Djursland og et job som praktikpladskonsulent ved Viden Djurs. Efterløn er endnu ikke blevet et tema for ham, der elsker at boge den i fritiden. Historie og politiske biografier er den fortrukne lekture, og så spiller han klaver.

Fødselsdagen fejrer han med sin trofaste livsledsagerske, Lone. Hun fylder 60 tre dage efter manden.
Familie, venner og bekendte fra nær og fjern er naturligvis inviteret til stor, fælles fødselsdagsgilde.

Publiceret 02 March 2016 17:58