Modelfoto

Modelfoto

SKOLEDEBAT:

Lad dog være med at kopiere katastrofetænkning fra andre kommuner

Af Rasmus Høgh Hansen, Kildegårdsvej 6, Mørke:

"Oplægget til en ny skolestruktur er en katastrofe for landsbyerne på Djursland. Sammenlægningen af 7.-9. klasse på overbygningsskoler i Hornslet, Rønde og Ebeltoft er reelt begyndelsen på afviklingen af byer som Kolind, Mørke, Ryomgård, Thorsager mfl.

Lukning af 7-9. klasse på landsbyskolerne er en farlig vej at begive sig ud på, og lad os nu blot se realiteterne i øjnene. Dette er blot første skridt på vejen mod en lukning af de berørte skoler. Skolen er landsbyens livsnerve. Uden disse skoler bliver det meget svært at tiltrække tilflyttere. Landsbyerne vil på sigt blive affolket. Uden skole ingen landsby. Uden tilflyttere vil landsbyerne langsomt, men sikkert blive afviklet. Tilflytterne vil vælge byer med overbygningsskoler og ikke Kolind, Mørke, Ryomgård, Thorsager mfl.

Har vores politikere ikke indset dette? Det kalder jeg en dyr besparelse. Er det virkelig prisen værd? Er det virkelig den vej vi gerne vil i Syddjurs?

Hvordan kan man forvente vækst i hele Syddjurs, hvis man gør det uattraktivt at flytte hertil? Hvordan kan byrådet i sin Planstrategi 2015 skrive: ”Hornslet, Mørke, Thorsager, Ryomgård og Kolind er alle byer med spændende boligformer, fremtidssikrede skoler, et varieret handelsliv, levende foreningsliv, et spændende kultur- og fritidstilbud og et aktivt lokaldemokrati”.
Hvad blev der af de fremtidssikrede skoler? Byrrådet udpegede disse 'letbanebyer' som udviklingsområder i Syddjurs Kommune. Har politikerne i Syddjurs Kommune opgivet visionerne i Planstrategi 2015? Vi kan i hvert fald vinke farvel til ovenstående fra planstrategien med den nye skolestruktur. De store ambitioner er stendøde med den nye skolestruktur.

Med den nye letbane havde vi alletiders mulighed for at kapre ressourcestærke tilflyttere til landsbyerne på linjeføringen. Jeg savner visionære politikere, som ikke blot kopierer katastrofetænkning fra andre kommuner. Hvorfor ikke øge indtægterne ved at tiltrække flere ressourcestærke tilflyttere i stedet for at ødelægge landsbyerne i Syddjurs Kommune?"

Publiceret 31 January 2016 21:30