Erling Gai tager tilhørerne med på en tur i Mylius-Erichsens slædespor søndag eftermiddag i Ebeltoft Sognegård

Erling Gai tager tilhørerne med på en tur i Mylius-Erichsens slædespor søndag eftermiddag i Ebeltoft Sognegård

SøndagsCafé:

Myterne om polarforsker Mylius-Erichsen

Hør Erling Gai, medlem af Mylius-Erichsens Mindeekspedition, ved SøndagsCafé i Ebeltoft Sognegård, fortælle om de myter, der fortsat lever i bedste velgående om Danmarksekspeditionen i 1906-1908

Af
Af Lars Norman Thomsen

I november 1907 døde den danske polarforsker Ludvig Mylius-Erichsen fjernt fra Danmark i den nordøstgrønlandske vinterkulde. Han var leder af Danmark-Ekspeditionen, og hans lig blev aldrig fundet.
Allerede i sommeren 1906 sejlede han sammen med 28 videnskabsfolk, besætningsmedlemmer og 3 grønlandske hundeslædekuske med ekspeditionsskibet 'Danmark' til Nordøstgrønland for at kortlægge de sidste ukendte egne af landet.
Tre af deltagerne, foruden Ludvig Mylius-Erichsen, også kartografen Niels Peter Høeg-Hagen og slædekusk, grønlænderen Jørgen Brønlund, omkom i efterårsstormene 1907. Kun sidstnævnte blev fundet død ved et depot på Lamberth Land

Mange myter

Sådan er historien om Mylius-Erichsens død blevet fortalt lige siden. Men er den sand? Blev hans lig i virkeligheden fundet af hans rejsekammerater?
Myterne er mange. Der spekuleres blandt andet i kannibalisme, medlidenhedsdrab og selvmord. Men de faktuelle informationer er stadig få. For eksempel fik de hjemvendte deltagere mundkurv på af ekspeditionens statslige og private investorer straks ved ankomsten til København i 1908.
Arkitekt Erling Gai, Kolding, har været medlem af Mylius-Erichsens Mindeekspedition siden 1991, og han har i en periode boet på Grønland med sin familie.
Søndag fortæller han om turene i Mylius-Erichsens slædespor - i ord og billeder - ved SøndagsCafé i Ebeltoft Sognegaard.

  • SøndagsCafé i Ebeltoft Sognegård
  • Søndag 17. januar 2016, kl. 14.30

Publiceret 16 January 2016 09:48