Vilfred Friborg Hansen lægger yderligere til sin fine bog om Møllerup, når han fortæller om herregården ved et sognearrangement i Tved Kirke tirsdag 12. januar. Foto: Martin Schultz

Vilfred Friborg Hansen lægger yderligere til sin fine bog om Møllerup, når han fortæller om herregården ved et sognearrangement i Tved Kirke tirsdag 12. januar. Foto: Martin Schultz

Dannelse:

Få historien om tre lokale herregårde - Møllerup, Quelstrup og Lyngsbækgaard

Historikeren, tidligere Rønde og Syddjurs borgmester Vilfred Friborg Hansen, fortæller, over to aftener, om Møllerup, Quelstrup og Lyngsbækgaard i Tved Kirke

Af
Af Lars Norman Thomsen

Det er altid en fornøjelse at læse endnu et værk om den lokale historie, når forfatteren hedder Vilfred Friborg Hansen.
Den tidligere Rønde og Syddjurs borgmester har benyttet sit politiske otium til lade historikeren folde sig helt ud. Senest med bogen 'Møllerup. Fra Marsk Stig til i dag', om den smukke herregård mellem Feldballe og Kejlstrup, der emmer af gode historier.

Både høj og lav

Møllerup er kendt som Marsk Stigs gamle borg, og historien om Marsk Stig og kongemordet i Finderup Lade Skt. Cæcilienat 22. november 1286 fylder af indlysende årsager meget i bogen.
Men også en stor kreds af de mennesker, høj og lav, der har arbejdet på Møllerup i nyere tid, bliver portrætteret og får lejlighed til at øse af deres viden om livet på herregården.
Perioden efter skibsreder Poul Carl og fru Kiss Carls overtagelse af Møllerup i 1920 har det været muligt at behandle grundigt, fordi det er samme slægt, der ejer Møllerup i dag. Anne Sophie Gamborg er således oldebarn af Kiss og Poul Carl.
Tirsdag 12. januar fortæller Vilfred Friborg Hansen om netop Møllerup ved en sogneaften i Tved Kirke. Ikke bare herrefolkets historie, men om hele herregårdslivet, og de der spillede en stor rolle i hverdagen, fra forvaltere og inspektører til folkeholdet med kokke- og stuepiger og karle i stald, skov og mark.

Quelstrup og Lyngsbækgård

Vilfred Friborg Hansen fortsætter fortællingen om lokale herregårde tirsdag 16. februar, ligeledes i Tved Kirke. Her gælder det historien om Quelstrup og Lyngsbækgård.
Den gamle herregård Quelstrup ligger på det yderste næs af Tved-halvøen på Mols, mens Lyngsbækgård ligger smukt placeret i Handrup Bakker mellem Femmøller og Egsmark.
 

  • Begge aftener starter Vilfred Friborg Hansen sine fortællinger klokken 19.30
  • Tved, Helgenæs og Vistoft menighedsråd arrangerer

Publiceret 10 January 2016 09:44