Rana Musleh og hendes familie har boet i Danmark i 15 år. Hun har uddannet sig til pædagog og arbejder også med humanitært arbejde. Foto: Martin Schultz

Rana Musleh og hendes familie har boet i Danmark i 15 år. Hun har uddannet sig til pædagog og arbejder også med humanitært arbejde. Foto: Martin Schultz

Ryomgård:

Frivillige sender en container med udstyr til Afghanistan

Rana Musleh fra Ryomgård kom til Danmark som flygtning og indsamler nu udstyr til skoler og hospitaler i Afghanistan

Af
Af Martin Schultz

Rana Musleh kan sagtens huske, hvordan det var at komme til Danmark på flugt fra Taliban i Afghanistan for 15 år siden.
I dag er hun og hendes familie velintegrerede borgere med bopæl i Ryomgård, men ønsket om at støtte befolkningen i hendes tidligere hjemland og de mange nye borgere, som kommer til Danmark, fik hende i sommeren 2015 til at tage initiativ til “Midtdjurs Humanitære Gruppe”.
Første projekt har været at indsamle udstyr til skoler og hospitaler.
21. november blev der fra Ryomgård afsendt en 40 fods container med næsten 200 stole, 11 hospitalssenge, 50 skoleborde, 97 poser med skolesager, deriblandt 10 spritnye skoletasker fra Djurslands Bank, briller, krykker, rollatorer, kørestole og andet hospitalsudstyr og undervisningsmaterialer.
Lionsklubberne på Djursland bidrager til indsamlingen fra klubbernes lager med brugt hospitals- og skoleudstyr.
“Rana Musleh er en meget engageret og kompetent kvinde, som har erfaring med at hjælpe sine tidligere landsmænd på denne måde. Det er et velgørende og humanitært arbejde, som falder fint i tråd med Lionsklubbernes indsats,” siger Kirting Olesen fra Lions Club Midtdjurs om samarbejdet med Rana Musleh.

Vil bekæmpe analfabetisme

Rana Musleh er fra Afghanistan og kom via Pakistan til Danmark for 15 år siden.
Familien har fem børn, hvoraf det yngste er født i Danmark. De to ældste døtre er uddannet som henholdsvis læge og bygningsingeniør, mens de øvrige er under uddannelse.
Rana Musleh er uddannet civilingeniør og underviste på en teknisk skole i Afghanistan inden flugten til Danmark. Fra 2006 til 2010 uddannede hun sig som pædagog i Aarhus, og hun har siden været ansat på forskellige af områdets asylcentre. For tiden arbejder Rana Musleh på Molsskolen i Knebel.
“Mit overordnede mål er at bekæmpe analfabetismen. Efter 38 år med krig er det en voldsom opgave bare at skulle gå i skole i Afghanistan, især for kvinder og børn,” siger Rana Musleh, som allerede er klar med sit næste indsamlingsprojekt.
“Vi vil gerne indsamle IT-udstyr som computere og iPads, som kan bruges i undervisningen. Det kan bruges til fjernundervisning på skoler ude på landet,” fortæller Rana Musleh, som vejleder den organisation hun samarbejder med i Afghanistan.
“Jeg vil gerne vejlede og praktisere ud fra de danske erfaringer, jeg har gjort som pædagog og som forældre til mine børn i de danske skoler.”

Vigtigt med frivillige

Side om side med indsamlingen af udstyr afholder “Midtdjurs Humanitære Gruppe” i samarbejde med Dansk Flygtningehjælps netværk arrangementer for de nye familier i lokalområdet.
“Jeg kan selv huske, at der var rigtig mange spørgsmål man skulle have hjælp til. De nye familier har brug for både hjælp til praktiske ting og til kommunikationen med det offentlige,” siger Rama Musleh. Til møder i Ringparken i Ryomgård mødes de nye familier med frivillige fra lokalområdet.
“De frivillige spiller en meget stor rolle i integrationen af de nye familier,” siger Rana Musleh.

Rana Musleh pakkede i november med frivillige venners hjælp en stor container med hospitals- og skole-udstyr. På Lionsklubbernes opsamlingssted for brugt udstyr i Kærende var der mulighed for at opbevare og udvælge udstyr. Privatfoto

Rana Musleh pakkede i november med frivillige venners hjælp en stor container med hospitals- og skole-udstyr. På Lionsklubbernes opsamlingssted for brugt udstyr i Kærende var der mulighed for at opbevare og udvælge udstyr. Privatfoto

FAKTA

Kontakt til Midtdjurs Humanitære Gruppe kan ske på facebook.com/midtdjursHG

Publiceret 06 January 2016 09:57