Kommentar:

Mens vi venter på Jan Petersen

Af
Af Lars Norman Thomsen

redaktør:

“Kultur er benzin og ild i røven, en evne til ikke at kunne sidde stille, men hele tiden at flytte sig, at finde takten ikke i det taktfaste, men i den store ubestemmelige rytmik, der er vores fælles vilkår,” har afdøde Klaus Rifbjerg rammende sagt engang i et interview.

Det er ærgerligt, at der i 12. time er opstået tvivl, om Børneteaterfestival 2018 kan afvikles på Djursland, fordi Norddjurs Kommune har valgt at bakke på en fælles beslutning med naboerne i Syddjurs om at bidrage til den kommunale del af finansieringen.

Det kan godt være, at begge Djurslandskommuner lige nu er så fokuserede på at hægte sig på Business Region Aarhus, at de helt glemmer, at de har et naboskab og en fælles historie, der gør det naturligt for dem at trække på samme hammel, når det er muligt at trække store projekter til området.

Børneteaterfestival er et kulturprojekt af dimensioner. Det kan man forvisse sig om ved at nærlæse den talsymfoni, som blev offentliggjort i kølvandet på festivalen i 2015, som Frederikssund og Halsnæs Kommuner var sammen om at påtage sig værtskabet for i dagenene 19-26. april:


  • Antal deltagende teatre: 126
  • Antal nye teatre (der var på festival for første gang): 16
  • Antal deltagende teaterfolk: 638
  • Antal deltagende forestillinger: 196
  • Antal opførelser i hele festivalugen: 759
  • Antal opførelser på skoler og institutioner i løbet af ugen: 319
  • Antal deltagende skoler og institutioner: 85
  • Antal tilskuere, der så teater på skoler og institutioner: 23.160
Kilde: teatercentrum.dk

Tilbage i 1995 var de daværende kommuner: Nørre Djurs, Midtdjurs, Ebeltoft og Grenaa sammen om værtskabet. Dengang lagde 68 teatre vejen forbi, leverede 98 forestillinger og 400 opførelser.
De statistiske facts blot for at fastslå, hvad Børneteaterfestival er for en størrelse, og hvad festivalen vil betyde i omsætning for Djursland.

Endnu vigtigere den kæmpe store sum af kultur, som vil kunne vende op og ned på Djursland i en uge.

Et endeligt nej fra Norddjurs tvinger Syddjurs i armene på Favrskov. Norddjurs borgmester Jan Petersen har altid taget det politiske lederskab på sig. Nu er der behov for, at han gør det igen og viser format.

Publiceret 06 January 2016 18:17