Eva Skjødsholm og John Kelly i hjemmet i Søby. Eva Skjødsholm er uddannet haveambassadør og kommer gerne ud og hjælper økologiske havebrug med råd og vejledning.

Eva Skjødsholm og John Kelly i hjemmet i Søby. Eva Skjødsholm er uddannet haveambassadør og kommer gerne ud og hjælper økologiske havebrug med råd og vejledning.

Djursland:

Dårlig smag at strømline køkkenhaverne

Økologiske frøsamlere arbejder for øget kvalitet og mangfoldighed i køkkenhaverne

Af
Mogens Greve

Eva Skjødsholm og John Kelly fra Søby vil gerne have mere liv i haverne. De er med i netværket 'Mere Liv i Haven' under Landsforeningen Praktisk Økologi - og i Frø Popup som i sin tid blev startet i protest mod de stramme regler om at bytte frø for at sikre et bredere udvalg. Reglerne er siden blevet ændret og er ikke længere så strikse.
”Grav græsset op og så grøntsager i stedet for,” siger Eva Skjødsholm og nævner i samme åndedrag, at hun godt ved, at mange i dag prioriterer tiden til andet end haven.

Mere lokalt

Mere Liv i Haven skaber rammerne for flere lokale haveaktiviteter, hvor havefolket kan dele viden og havernes overflod - og blive inspireret til selvforsyning på helt nye måder.
Ønsket er at få både mennesker og grøntsager til at gro i lokale samarbejder, der sætter handlinger bag de økologiske værdier.
”En stor del af nutidens købefrø er slet ikke dyrket i Danmark men under andre forhold i et andet land, hvor frøene tilpasser sig forholdene der.”
Siden 70'erne er der forsvundet mange sorter af blandt andet ærter, gulerødder og salater.
”På trods af det gode i at finde nye og sødere sorter som mange børn bedre kan lide, arbejder vi alligevel for at komme væk fra industrifremstillingen og ensartetheden for at holde fast i de gamle og sundere sorter.”
Frøposer mærket 'F1' indeholder frø med krydsning af to sorter, som der ikke kan tages nye og ensartede frø af, da generne blandes tilfældigt.
Men på Rønde Bibliotek kan man lørdag 9. januar kl. 13-17 blandt andet høre om, hvordan man så kommer i gang med sine egne frø - og hvor nemt det er.
Frø Popup inviterer netværkene i Syddjurs og Aarhus – og alle andre interesserede – til frøbyttedag og oplæg om at komme i gang med at dyrke og samle frø af egen avl.
”Hvis nogen ligger inde med gamle sorter, må de rigtig gerne tage dem med.”
Eva Skjødsholm har med hjælp fra John Kelly oversat bogen 'Frøbytte' fra engelsk til dansk. Bogen udkom i november.

Frøbyttedag

  • Rønde Bibliotek, Skolevej 12
  • Lørdag 9. januar kl. 13-17
  • Der er plads til cirka 30 personer - derfor forhåndstilmelding senest 6. januar til Eva Skjødsholm, evasskjoedsholm@gmail.com.

Publiceret 06 January 2016 09:45