Den ene af Kolinds lokalhistorikere, Bent Møller Pedersen (tv) - den anden er Knud Jensen (th) - har spundet en tråd fra en lokal historie i 1943 og til det seneste loppemarked i Byhallen. Foto: Lars Norman Thomsen.

Den ene af Kolinds lokalhistorikere, Bent Møller Pedersen (tv) - den anden er Knud Jensen (th) - har spundet en tråd fra en lokal historie i 1943 og til det seneste loppemarked i Byhallen. Foto: Lars Norman Thomsen.

Lokalhistorie:

Loppemarkedet i Kolind fik en historisk dimension

Af
Af Bent Møller Pedersen

Kolind - lokalhistoriker:

"Årets store loppemarked (Kristi Himmelfartsdag, red.) havde modtaget utallige genstande. Blandt disse var mange malerier,  blandt et par som har en historie. 70 år efter krigen dykker vi ned i historien, og det er spændende.
Malerens navn kendes nemlig fra andre malerier, som findes i privat eje i Kolind.
Vi skal tilbage til 1943. Der findes ikke mange fortællinger om tyskernes besøg i Kolind, men her kan vi fortælle én.
De første tyske soldater ankom til byen i slutningen af 1943, da man begyndte byggeriet af Tirstrup lufthavn. På Drasbeks hotel forlangte tyskerne at indkvartere 26 soldater, og det var man jo nødt til at sige ja til, selv om hotelejeren Fie ikke var begejstret. Andre soldater blev indkvarteret rundt i byen.
Blandt de tyske soldater var en kunstmaler, som boede hos blikkenslager Ernst Jensen.
Han har nok både savnet sin familie i Tyskland og muligheden for at udtrykke sig gennem sine malerier.
Maleren hedder Artur Lutz. Han tilføjer senere ”de Bré” til sit navn. Han er født i Stuttgart i 1908. Rejser som 18-årig til Kiel og senere Hamburg og Rendsburg for at arbejde som tegner og maler. I 1928 kommer han på kunstakademiet og bliver senere indlemmet i Goebbels' propagandaministerium. I 1942 sendes han som soldat til Rusland, hvor det mange steder gik hårdt for sig. Han kommer derefter til Danmark.
Siden hen bliver han professor ved universitetet i Stuttgart og en kendt maler. Lutz dør i 2001.
Opholdet i Danmark er her i Kolind, og her har han sat sine spor i form af malerier, som han bl.a. har brugt som betalingsmiddel, når der skulle købes varer. Ligeledes har de været benyttet som en tak til hjælpsomme og venlige danskere, der så ”mennesket” bag uniformen.
Hotelejer Fie fortæller i bogen ”En krokones erindringer”:
”En nat vågnede jeg ved et forfærdeligt rabalder nede fra kørestalden. Op ad trappen kom 15-20 soldater nærmest væltende, møgfulde var de alle og råbte noget i munden på hverandre. Jeg råbte, så højt jeg kunne: ”Holdt” – og de blev tavse på et øjeblik, for hvem ser jeg nu først i flokken? Det var ingen anden end den tyske officer, som doktor Hjarsbæk behandlede med to beroligende indsprøjtninger hin bevægede nat. Tyskeren stod med en stor flad pakke i hænderne og løftede den op mod mig, idet han prøvede at balancere et par trin op.”
Efter mere palaver fik Fie forklaringen. De havde i deres kompagni en kunstmaler, og ham havde officeren fået til at male et billede til Fie. Om hun dog ikke ville tage imod det? Nej, det ville hun ikke klokken fire om morgenen – i bare ben og slåbrok.
Hen på eftermiddagen næste blev hun kaldt ned i stuen, hvor en lille pæn soldat og officeren stod ret inden for døren. De var begge lidt forlegne og undskyldte nattens hændelser. De havde pakken med maleriet med. Det var et dejligt maleri, som Fie beholdt resten af sin levetid og lod gå videre til datteren Ulla, som stadig har det.
I midten af 1950'erne blev Fie ringet op fra Stockholm. Selvsamme maler var nu professor og havde været til kongres og var på vej til Tyskland. Han ville gerne besøge Fie på vejen hjem. Og han blev vel modtaget på Drasbeks hotel.
Tilbage til nutiden.
Det viser sig, at maleren har fået lov at sidde i maler Andersen værksted i Bredgade, hvor han har fået lidt maling og nogle plader af træ. Oliemaling og lærred var ikke til at skaffe under krigen, så han har måttet nøjes med, hvad der kunne frembringes.
I eftersøgningen af historier fra 2. verdenskrig har vi ikke kunnet finde ret mange, så hvis læserne ligger inde med historier eller fotos fra de fem år, er Midtdjurs Lokalarkiv meget interesseret i at høre nærmere.
PS. På Drasbeks hotel var der tyske soldater frem til påske 1945. Derefter kom der flygtninge fra Østtyskland. De flyttes i juni 1945 til Tirstrup, og hotellet kan atter åbne på normal vis."

Publiceret 29 May 2015 14:48