Kommentar:

Hva’ nu Bundsgaard?

Af
Af Lars Norman Thomsen

redaktør:

"Aarhus borgmester Jacob Bundsgaard (S) har lovet sine kolleger i bestyrelsen i Aarhus Lufthavn A/S, at Aarhus Byråd træffer en principbeslutning inden sommerferien, om der skal arbejdes videre med planerne om en ny placering til en østjysk lufthavn på bagrund af den nys udkomne Grontmij-rapport.
Jacob Bundsgaard er fortsat nødt til at tale med to tunger af hensyn til kritikerne i hans bagland i Aarhus Byråd, selv om han dybest set mener, at Østjyllands lufthavn ligger, hvor den ligger - i Stabrand.
Fra en principbeslutning og til en endelig beslutning er protokolleret, kan der gå lang tid, så hovedaktionæren,  Aarhus Byråd, spiller højt spil med Aarhus Lufthavn A/S, som godt nok har fået styr på omkostningssiden, men fortsat oplever, at  passagértallene rasler ned.
2-3 år mere i uvished bliver Lufthavnens død i dens nuværende form, og hvor længe gider de øvrige ejerkommuner, Randers, Favrskov, Norddjurs og Syddjurs efterhånden være dikkende lammehaler til storbror i Aarhus uden egentlig at vide, om de er købt eller solgt?
Den konstante stillen spørgsmålstegn ved Aarhus Lufthavns nuværende placering, som hovedaktionæren Aarhus Lufthavn bærer et stort ansvar for, har  selvfølgelig været gift for Lufthavnens drift.
Det har Aalborg og Billund formået at lukrere på ved at være dygtige, og kunderne søger nu engang derhen, hvor de kan levere det bedste produkt.
Det er er markedets logik, og tendensen vil fortsætte. I Billund og Aalborg sidder de selvfølgelig og godter sig, og inden længe melder begge ud, hvordan de har tænkt sig at sætte yderligere turbo på i de kommende år.
Måske skal man bare komme til den erkendelse i Østjylland, at man har forspildt sine muligheder ved tidligt og silde at tale Aarhus Lufthavn ned og nærmest grinagtigøre den.  Den er allerede langt bagefter på point - uanset hvad de nu beslutter i Aarhus Byråd.
Hvorfor ikke erkende, at markedet effektivt har reguleret forholdene i Jylland, når det gælder luftfart.
Politikere fra SF til Liberal Alliance hylder ved festlige lejligheder markedsmekanismen som et objektivt udtryk for, hvad borgerne (kunderne) efterspørger.
Aalborg og Billund har det på hylderne, som borgerne efterspørger, så anerkend markedets mekanismer og find ud af, om der er grobund for at fastholde en lille niche i Stabrand, der kan hvile i sig selv.
Det må være ambitionen set med Djurslands øjne."
 

Publiceret 29 May 2015 09:51