Foto: Modelfoto.

Foto: Modelfoto.

Efterlysning:

døde mus fra det nordlige Djursland

Museum Østjylland efterlyser døde mus til et forskningsprojekt, der kan afgøre, om der levede bjørne på Djursland i stenalderen

Af
Af Lars Norman Thomsen

Museum Østjylland har brug for døde mus fra det nordlige Djursland til et nyt forskningsprojekt.
Lidt forhistorie: en kemisk analyse har vist, at Egtved-pigen meget overraskende ikke kom Danmark. Analyser af strontium i hendes hår, negle og tænder antyder at hun sandsynligvis stammer fra Schwarzwald, og har rejst meget.
På Museum Østjylland arbejder forskerne med den samme metode, den såkaldte "strontium isotop analyse". Nu skal museet bruge analysen til at afgøre, om der levede bjørne på Djursland i stenalderen.

Tænder og strontium-indhold

I en arkæologisk udgravning på Djursland har man nemlig fundet nogle 5.000 år gamle bjørneknogler. Og nu vil forskerne forfærdelig gerne finde ud af, om bjørnene levede på Djursland, eller om deres knogler blev bragt hertil af stenaldermenneskene. Det kan man måle sig frem til ved at bestemme strontium-indholdet i bjørnenes tænder.
Men først skal forskerne kende de lokale strontium-værdier, og de måles bedst på musetænder fra mus, der lever på landet.
Strontium er et grundstof, der findes i jordskorpen, og hvis forekomst varierer fra sted til sted.

Museet modtager gerne døde mus fra følgende områder (og kun fra disse områder):

  • Pindstrup-Auning, men ikke fra selve byerne og ikke mus fanget i huse
  • Vivild-Lystrup-Nørager, men ikke fra selve byerne og ikke mus fanget i huse
  • Stenvad, men ikke fra selve byen og ikke mus fanget i huse
  • Fannerup-Sivested, men ikke fra selve byerne og ikke mus fanget i huse

Har du mulighed for at skaffe en eller flere døde mus fra nedenstående områder, vil museet gerne have fingre i dem. Kontakt venligst forskningsleder Lutz Klassen på lk@museumoj.dk

Publiceret 29 May 2015 13:46