De sammensvorne rider fra Finderup efter mordet på Erik Klipping Skt. Cæcilienat 1286. det kendte billede af Otto Bache fra1882.

De sammensvorne rider fra Finderup efter mordet på Erik Klipping Skt. Cæcilienat 1286. det kendte billede af Otto Bache fra1882.

Kulturhistorie:

Fredløse Marsk Stig Andersen in memoriam

Marsk Stig Andersen hørte til de 9 personer, der blev anklaget for mordet på kong Erik Glipping i Finderup Lade i 1286. Nu får han en mindesten i form af et stenæble med udsigt til Hjelm

Af
Af Lars Norman Thomsen

Lørdag 2. maj afsløres endnu et af de kendte Ebeltoft Stenæbler. Denne gang til minde om Marsk Stig Andersen.
Det nye æble har Blushøj Camping købt af Rotary Ebeltoft, som bruger overskuddet til deres velgørende arbejde. Æblet bliver stillet op ved parkeringspladsen på Blushøj Camping Elsegårdevej 55, hvorfra der er en uhindret udsigt til den historiske ø Hjelm.

Lis Kohl arbejder i sit atelier med skitser, målestoksforhold og farveprøver forud for opstregningen på det store æble. Æblet er godt 1 meter højt og vejer 1500 kilo.

Lis Kohl arbejder i sit atelier med skitser, målestoksforhold og farveprøver forud for opstregningen på det store æble. Æblet er godt 1 meter højt og vejer 1500 kilo.

Tre historier

Æblet er udsmykket af den lokale kunstmaler Lis Kohl og skildrer tre forskellige historiske begivenheder fra Marsk Stigs liv. Historien starter med den skæbnesvangre Skt. Cæcilie nat i november 1286, hvor kongens egen væbner og kammerherre Rane Jonsen, ifølge legenden var med til at forråde kong Erik Klipping og myrde ham i Finderup Lade. Mordet på kong Erik 5. Klipping er det foreløbig sidste kongemord i Danmark.
Modsætningen mellem marsken og kongen stammede fra 1282, hvor Stig Andersen og rigets andre stormænd tvang kongen til at underskrive landets første håndfæstning og således gjorde kongen afhængig af Danmarks adel.
Folketraditionen begrundede siden mordet med, at kongen havde forført eller voldtaget marskens hustru, fru Ingeborg, mens han var i Sverige.
I alt blev 9 stormænd, året efter dømt fredløse for mordet ved danehoffet i Nyborg, heriblandt Marsk (krigsminister) Stig Andersen Hvide, Rane Jonsen, grev Jakob af Halland og Peder Porse, som flygtede til Norge.
"Selvom Marsk Stig og de medsammensvorne blev dømt skyldige for kongemordet, kan det på ingen måde siges at være opklaret. Mordet på Erik Klipping indgår derfor i den lange række af uopklarede politiske mord," fortæller overinspektør Jakob Vedsted fra Museum Østjylland.

Tilholdssted på Hjelm

Med hjælp fra den norske konge Erik Præstehader indtog Marsk Stig først borgen på Samsø og plyndrede Tårnborg, Skælskør, Nykøbing Falster og andre sydlige øer.  Da Marsk Stig i 1290 byggede sine borge og etablerede sig et fast tilholdssted på øen Hjelm, der ligger 10 km fra Ebeltoft, og erklærede øen for norsk ejendom, var han tæt på sit tidligere hjem Møllerup Gods, som han menes at være den første ejer af. Med Hjelm som base førte de fredløse krig mod Danmark, opkrævede "told" fra den gennemgående skibsfart og slog falske mønter.
Kong Erik Menved, som lod Kalø Slot opføre, der var søn af Erik Klipping erobrede Hjelm i 1306 og nedbrændte befæstningerne. Rester af de i alt tre borganlæg og mange mønter blev fundet på Hjelm i forbindelse med Ebeltoft Museums udgravninger i 1999 og 2000. Mønterne er nu udstillet på Ebeltoft Museum og Nationalmuseet og er vidnesbyrd om en brydningstid i Danmarks historie. 

Æble nummer seks

Æblet stod færdigt 1. november 2014 og kunne derpå blive sat til "modning" i laden på Blushøj Camping vinteren over.
Æblet er den lokale kunstmaler Lis Kohls sjette i rækken af udsmykkede stenæbler, der alle står placeret i og omkring Ebeltoft.

  • Lørdag den 2. maj kl. 14 afsløres det nye æble ved Blushøj Camping, Elsegårdevej 55, Ebeltoft
  • Overinspektør Jakob Vedsted vil fortælle om begivenhederne
  • Ebeltoft Marineforenings Slupkor vil bidrage til den maritime stemning, mens der serveres en kop Marsk Stig Øl brygget af Ebeltoft Gårdbryggeri

Publiceret 01 May 2015 13:50