Eleverne fulgte valget på storskærm.

Eleverne fulgte valget på storskærm.

Blå blok vandt på Auning Skole

Skolevalg 2015 i 8. årgang på Auning Skole

Af
Anette Bonde

Der var ingen tvivl om tendensen: blå blok stod som vinder, da stemmerne var talt op efter Skolevalg 2015 på Auning Skole. Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti fik 42 stemmer, mens Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre og SF fik 35. Fem stemte blankt.

Valgflæsk på valgaftenen

Eleverne fra 8. årgang på Auning Skole har deltaget i i Skolevalg 2015, som undervisningsministeriet og Folketinget lancerede for første gang i år. Eleverne har deltaget i et forløb, der mindede om et 'rigtigt' folketingsvalg, og torsdag i denne uge skulle de stemme.
I et klasselokale på skolen blev der stillet stemmebokse op, og eleverne havde fået valgkort, der blev ombyttet med en stemmeseddel, som de gik i stemmeboksen for at udfylde. I løbet af eftermiddagen blev stemmerne talt op, og resultatet fra Auning Skole blev indrapporteret til det landskoordinerede projekt, så valgresultatet på landsplan kunne optælles og offentliggøres.

Borgmesteren i debat

Skolen havde inviteret borgmester Jan Petersen til at komme og deltage i en politisk debat sidst på eftermiddagen. Han fortalte veloplagt de cirka 80 elever og lærere, der var mødt op, om sin politiske karriere, og hvad der havde fået ham til at interessere sig for politik og samfundsforhold. Efter foredraget fik eleverne lejlighed til at stille spørgsmål, og det benyttede de sig flittigt af.
“De havde forberedt emner, som de ønskede at diskutere med Jan Petersen, og debatten kom langt omkring”, fortæller skoleleder Lars Sørensen.
Bagefter serverede skolen stegt flæsk med persillesovs, og imens fulgte eleverne med på den landsdækkende tv-dækning af valget.

Indsigt i demokrati

Lars Sørensen kan se, at eleverne har fået noget med sig.
“Valgresultatet er en ting, men det vigtigste er, at eleverne har fået en god og nyttig viden om og indsigt i politik og demokratiets spilleregler. Under debatten hørte jeg nogle elever, som virkelig havde noget på hjerte omkring folkeskolereform og læring, og jeg håber da, at nogle af disse elever har fået inspiration og lyst til at ‘blande sig' konstruktivt i skolens virke gennem elevrådet.”
Det var første gang, der blev afviklet skolevalg, og det afvikles igen i 2017.

82 afgivne stemmer på Auning Skole:
Venstre 27
Socialdemonkratiet 17
Liberal Alliance 9
Enhedslisten 8
Radikale Venstre 6
Dansk Folkeparti 6
Socialistisk Folkeparti 4
Blanke 5

Publiceret 30 January 2015 16:00