Rønnaug Engstad Laursen sammen med 5-årige Johanne i hjemmet i Fårup.

Rønnaug Engstad Laursen sammen med 5-årige Johanne i hjemmet i Fårup.

Byråd:

Munter norsk jentes tanker om det første år i Syddjurs

Norske Rønnaug Engstad Laursen ser tilbage på en spændende entré til dansk lokalpolitik

Af
Mogens Greve

37-årige Rønnaug Engstad Laursen er norsk statsborger og har boet i Danmark siden 2002, da hun flyttede til Fårup sammen med sin mand, Carl Høj Laursen. Ved kommunalvalget i 2013 blev hun valgt ind i byrådet i Syddjurs Kommune for Venstre - og fik 189 personlige stemmer.
”Karrieren som lokalpolitiker var ikke et kald, men noget der lige så stille voksede frem, efter at jeg var blevet ”prikket på skulderen” af Venstre,” fortæller Rønnaug Engstad Laursen ved bordet og den varme kaffe i hjemmet i Fårup.
”Jeg stillede op for at fremme det gode i Syddjurs - ikke kun lokalt - men også lokalt.”
Den første måned i byrådet fortsatte Rønnaug Engstad Laursen med at arbejde på fuld tid som rejsearrangør, men det hang ikke rigtig sammen, så hun gik ned på 30 timer.
“Selv om jeg kun har siddet i byrådet et år, regner jeg med at stille op igen - på betingelse af, at det fortsætter med at hænge godt sammen med mine øvrige gøremål. Et væsentligt parameter er også, at det fortsat er spændende - og ikke føles som en pligt.”
Ældre og rutinerede lokalpolitikere har lært hende meget.
”Men samtidig er der også bare forskel på dengang og nu alt efter alderen på de øjne, som ser det. Hvad er eksempelvis langt? … - jeg synes ikke, der er langt fra hjemmet her i Fårup til Ebeltoft. Når jeg kører børn til fodbold- og håndboldkampe, er afstanden nogle gange længere end til rådhuset i Ebeltoft. Men jeg gør det gerne vel vidende, at hverken kommunen eller idrætten kan have alt i baghaven.”

Der følger meget med

Byrådsarbejdet er ikke kun møderne. Der følger meget med, og der skal hele tiden prioriteres.
”Det politiske arbejde ved siden af byrådet fylder mere, end jeg havde regnet med, men det er også rigtig spændende. Jeg har været med i valgbestyrelsen på Ådalsskolen og sidder som kommunens repræsentant i LAG Djursland. Jeg har også læst lederen i Lokalavisen om, at jeg godt kunne sige noget mere i byrådet. Men jeg har ikke behov for personligt at rejse mig og sidder ikke i byrådet for at høre min egen stemme - men for at Syddjurs skal være et godt sted at bo - og tingene hænge sammen.”
Rønnaug Engstad Laursen fortæller, at Venstres gruppe mødes hver 14. dag og får afklaret holdninger forud for byrådsmøderne.
”I løbet af mit første år i byrådet har jeg fået en bedre forståelse for måden at arbejde på - og nødvendigheden af at følge de trufne beslutninger. Jeg har fokus på at se fremad - mere end tilbage på det som er besluttet - eksempelvis placeringen af borgerservice. Den beslutning er jo truffet, og det er vi nødt til at arbejde efter.”
Partifarven er ingen hindring for lokalt samarbejde.
”Jeg henter blandt andet stor hjælp fra de lokale tidligere byrådsmedlemmer for Borgerlisten og Socialdemokratiet, Ellen Jensen og Mogens Petersen. I rigtig mange tilfælde har vi samme mål - og måske forskellige holdninger til, hvordan vi når det. Men sådan skal det jo være.”
Specielt én ting har overrasket Rønnaug Engstad Laursen.
”Jeg er overrasket over, hvor lidt råderum byrådet i grunden har, og hvor meget der er lovbefalet og ikke står til at ændre.”

null

Publiceret 29 January 2015 17:15