Med sin stolte far ved sin side fik Tahmina overrakt ungdomslegatet i rådhuset i Grenaa af borgmester Jan Petersen. Til daglig arbejder hun i køkkenet på produktionsskolen i Grenaa, hvor hun også modtager dansk-undervisning (foto).

Med sin stolte far ved sin side fik Tahmina overrakt ungdomslegatet i rådhuset i Grenaa af borgmester Jan Petersen. Til daglig arbejder hun i køkkenet på produktionsskolen i Grenaa, hvor hun også modtager dansk-undervisning (foto).

Tahmina gik ikke i skole førend hun kom til Danmark

Tahmina Haitari modtog Grenaa Haandværker og Industriforenings ungdomslegat

Af
Anette Bonde

19-årige Tahmina Haidari går i dag på Grenaa Produktionsskole og har netop modtaget Grenaa Haandværker og Industriforenings Ungdomslegat på 1000 kroner. Legatet blev overrakt på rådhuset i Grenaa i overværelse af en meget stolt far.
Tahmina virker som den gladeste elev længe set, og det er der en ganske bestemt forklaring på. Det var nemlig først, da hun kom til Danmark som 13-årig at hun overhovedet kom i skole. Hendes liv havde indtil da været både dramatisk og vanskeligt.

Flygtede fra Afghanistan

Tahmina og hendes familie, det vil sige far, mor og fire søskende, flygtede fra Afghanistan til Rusland, hvor de boede i ni år. I Rusland blev hendes storebror væk fra familien, men de blev heldigvis forenet med ham igen, da de kom til Danmark.
Efter de ni år i Rusland flyttede familien til Pakistan, hvor de tilbragte fire år. Det var ikke morsomt at bo i hverken Rusland eller Pakistan, fortæller Tahmina.
Fordi familien har afghanske rødder, var den ikke velkommen nogen af stederne. Tahmina og hendes søskende måtte ganske enkelt blive hjemme fordi de ikke turde færdes ude.
“Det var på grund af racisme. Men samtidig havde vi heller ikke råd til at gå i skole.”

Op til storebror i Danmark

Tahmina lyser op, da samtalen falder på tiden i Danmark.
En dag meddelte faderen, at de skulle flytte til Danmark og op til Tahminas storebror. De kom til Ebeltoft, og Tahmina og hendes søskende kom i skole. Tahmina gik først et år i multiklassen i Rønde, derefter i 8. klasse to år i træk, i 9. klasse i et år og i september 2012 startede hun på Grenaa Produktionsskole. Her får hun undervisning i dansk og arbejder i køkkenet under køkkenfaglærer og vejleder Tine McNallys milde vinger og har det godt sammen med de øvrige elever og vejledere.
Nu har hun gode venner i både Ebeltoft, Rønde, Følle og Grenaa, og det hun ikke fik snakket på grund af sprogproblemer, da hun kom, er hun ved at have indhentet.
“Nu kan jeg slet ikke stoppe med at snakke. Jeg bliver bedre og bedre til sproget, og er ikke længere bange for at sige forkert,” smiler hun.

Tahmina sammen med køkkenfaglærer og vejleder Tine McNally.

Tahmina sammen med køkkenfaglærer og vejleder Tine McNally.

Positiv udvikling

I Grenaa Produktionsskoles indstilling af Tahmina nævnes, at hun gennem sit forløb på skolen har været gennem en stor og positiv udvikling.
Da hun startede for to år siden, var hun ikke i stand til at udtrykke sig forståeligt på dansk og kunne ikke deltage aktivt i samtaler med andre. Derfor havde hun det også vanskeligt socialt. Tahmina har imidlertid knoklet for at lære dansk, og i dag forstår hun sproget nogenlunde og indgår i gode relationer med andre. Nu vil hun gerne have en uddannelse og få et godt arbejdsliv. Hun håber at komme til at arbejde i et køkken, fortæller hun.
Håbet er, at hun kan starte på STU (Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse) i et tre årigt forløb, idet hendes tid i folkeskolen og på produktionsskolen viser, at hun trods al sin ukuelighed har vanskeligt ved at optage læring.

Publiceret 28 January 2015 16:00