Morten Østergaard bakker op om, at kommuner låner gode ideer hos hinanden. Foto: Morten Stergaard.

Morten Østergaard bakker op om, at kommuner låner gode ideer hos hinanden. Foto: Morten Stergaard.

Offentlig velfærd:

Kommuner skal blive bedre til at tyvstjæle best practice

Syddjurs, Norddjurs og de andre ni kommuner i Business Region Aarhus skal ses over skulderen

Af
Af Lars Norman Thomsen

Vi får mere for skattekronerne, hvis offentlige arbejdspladser genbruger og bygger videre på hinandens idéer i stedet for at udvikle nye tiltag fra bunden.
Men hvordan går man til arbejdet, hvis man ønsker at genbruge noget, som en anden offentlig arbejdsplads har skabt?
Det vil Center for Offentlig Innovation nu undersøge sammen med de 11 kommuner, herunder Norddjurs og Syddjurs, i Business Region Aarhus.
Samarbejdet skal udmønte sig i anbefalinger til, hvordan offentlige arbejdspladser lettere kan bruge hinandens løsninger.

Begejstret minister

Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard er ikke overrasket helt ovenud begejstret:
"Normalt opfordrer jeg ikke til at stjæle, men når offentlige arbejdspladser stjæler og genbruger hinandens gode idéer, har det min fulde opbakning. Med centrets kommende anbefalinger kan vi gøre vejen fra inspiration til konkret praksis så kort og smidig som muligt. Det vil give bedre velfærd til den enkelte borger, det vil gavne vores fælles velfærd, og samtidig sparer vi både tid, ressourcer og skattekroner, når gode løsninger ikke skal udvikles helt fra bunden igen og igen."

Levende laboratorium

Business Region Aarhus har tilbudt at være et levende laboratorium, hvor Center for Offentlig Innovation kan undersøge, hvilke spørgsmål der opstår, når én offentlig arbejdsplads ønsker at genbruge en andens løsning.
Centeret er inviteret til både at være fluer på væggen og til at udfordre de vante arbejdsgange, så kommunerne i Business Region Aarhus får endnu mere ud af deres samarbejde med hinanden og med de virksomheder i Østjylland og resten af Danmark, der udvikler velfærdsteknologiske løsninger.

  • Center for Offentlig Innovation er etableret af regeringen, KL, Danske Regioner, FTF, OAO (Offentligt Ansattes Organisationer) og Akademikerne
  • Centret er sat i verden for at sikre, at gode løsninger fra ét sted i den offentlige sektor spredes hurtigere til andre steder i den offentlige sektor. Læs mere på www.coi.dk
  • Business Region Aarhus består af følgende kommuner: Favrskov, Hedensted, Horsens, Norddjurs, Odder, Randers, Samsø, Silkeborg, Skanderborg, Syddjurs og Aarhus

Publiceret 25 January 2015 07:00