Kommentar:

Vindmøller - kampklar borgmester

Af
Af Lars Norman Thomsen

redaktør:

"Norddjurs borgmester Jan Petersen (S) er normalt en besindig mand, der godt nok på Socialdemokratiets indre linjer kan udstikke kursen, så ingen er i tvivl, men udadtil gør han en dyd ud af at være den lyttende, forstående og argumenterende i lokalpolitiske diskussioner med politikere fra andre partier eller borgere.
For eksempel har borgmesteren hidtil tydeligvis valgt at undgå bål og brand i vindmølledebatten og i stedet gå frem med list og lempe i forhold til modstanderne af store vindmøller på land.
Jan Petersen har dog aldrig lagt skjul på, at han er tilhænger af at placere store vindmøller på land, og at der ikke er nogen vej uden om at ty til grøn energi i fremtidens Danmarks energiforsyning, hvis landet skal kunne bevare sin velfærd.
Hvis en eller anden gik og troede på, at borgmesteren måske var på vej til at blive tvivler, må de nu tro om igen.
Jan Petersens melding til de fremmødte erhvervsfolk ved Djurslands Erhvervsråds nyligt afholdte nytårskur på Meilgaard Slot var ikke til at tage fejl af.
Borgmesteren sagde klart og tydeligt, så Lokalavisens udsendte måtte holde ekstra godt på blokken i slottets smukke riddersal, at Norddjurs skal have store vindmøller på land, og at borgmesteren himself ikke længere vil bøje af, når vindmøllemodstanderne igen-igen snakker gener ved store vindmøller - især lavfrekvent støj.
Jan Petersen er borgmester i en produktionskommune, hvor hver eneste arbejdsplads er dyrebar, og arbejdspladser vil han ikke give køb på - heller ikke hvis prisen er  en konflikt med de lokale modstandere af vindmøller på land, lod  "I- kan-bare-komme-an-borgmesteren" forstå.
Det er socialdemokratiske holdninger, som vi kender dem og har kendt dem altid. Helt samme toner var det lokale folketingsmedlem Leif Lahn Jensen (S) ude med i 2014 sammen med repræsentanter for den lokale fagbevægelse, og den lokalindustri, der henter en stor del af omsætningen som underleverandør af ydelser til vindmølleproducenterne.
Jan Petersen har tonet rent flag. Debatten har varet længe nok, og tiden er kommet, hvor kommunalbestyrelsen skal beslutte sig. Borgmesteren er kampklar, men er hans 26 kolleger i kommunalbestyrelsen det samme? Er borgmesteren i sync med hele den socialdemokratiske gruppe?
Medlemmerne har hidtil forholdt sig meget tavse i vindmølledebatten?
Borgmesterens melding er ikke bare en udfordring til partifællerne, men også til de øvrige - habile - partier og lister i kommunalbestyrelsen.
Kom så ikke og fortæl, at en nytårskur udelukkende er til skåltaler og smalltalk."

Publiceret 21 January 2015 17:03