Modelfoto.

Modelfoto.

Debat Norddjurs:

Bliver vindmølleflygtninge også reglen i Norddjurs?

Af Anette Schaltz Villadsen, Ørsted kærvej 11, 8950 Ørsted:

"Jeg har for et par dage siden hørt i TV Midtvest, at minkavler Kaj Bank Olesen er blevet tvunget væk fra sin farm af vindmøller.

Det startede i efteråret 2013, hvor 4 kæmpevindmøller blev stillet op, ret snart efter begyndte hans mink at opføre sig mærkeligt og holdt op med at parre sig.

Nu har hans eget helbred også taget skade, han har haft 2 hjerteanfald i 2014 og har derfor valgt at bygge et nyt hus adskillige kilometer fra minkfarmen, selvom det piner ham. Både hospital og egen læge har rådet ham til at forlade sit hjem, idet støjen fra møllerne stresser og er skyld i de to hjerteanfald.

Han konkluderer også selv, at det må være møllerne, der er skyld i hans anfald, og når han arbejder på farmen er han nødt til at have sin hjertemedicin med. Farmen kan han ikke sælge, for ingen vil købe den med den beliggenhed, og dyrene lider tydeligvis under naboskabet.

En dyrlæge, Karen Enevoldsen udtaler, at det er tydeligt at minkene er stressede, og at forklaringen er møllernes tilstedeværelse, da der ellers ikke er noget at udsætte på driften.
Kaj Bank Olesen arbejder stadigvæk på farmen men er bange, - for hvornår kommer det næste hjerteanfald?
Han vil rejse en erstatningssag imod Herning kommune og vindmølleejerne.

Midt i december 2014 læste jeg i JP, at lavfrekvent støj fra vindmøller har forpestet Annemette Nielsens og Henrik Søndergårds liv og gjort deres ejendom mere eller mindre værdiløs.

De faldt for ejendommens smukke beliggenhed, tæt på Voergård slot i Vendsyssel og har brugt mere end en halv million på at modernisere bygningerne.

Men for 14-15 måneder siden blev der sat 6 3 MW vindmøller op 800-900 meter borte og allerede 14 dage efter var familien på flugt. Familien har søvnproblemer, sønnen Jacob har fået tendens til næseblod og om dagen oplever de at kroppen sitrer og har ofte kvalme, trykken i hovedet, susen for øerne. Desuden har Annemette fået uregelmæssig menstruationer.

De har måttet købe en ny campingvogn for at have et sted at sove.
Den lavfrekvente støj fra møllerne lyder som en lastbilm der holder i tomgang lige uden for huset, det er umuligt at sove, og familien er både fysisk og psykisk påvirkede fortæller manden. Huset kostede i 2007 1.3 million, og der er brugt ca. 500.000 til istandsættelse, alligevel vurderede en ejendomsmægler for nylig huset til prisen 600.000.

"Vi er desperate, og vores liv er sat på standby. Vi har fået frataget vores hjem" siger Annemette Nielsen.

Deres læge som ikke er i tvivl om, at forklaringen på familiens helbredsproblemer er vindmøllerne, har henvendt sig til kommunen, men blot får besked om, at vindmøllerne overholder lovens regler.

Er løsningen så den som det svenske energiselskab Vattenfall har valgt for nyligt - de har nemlig købt størstedelen af den nordjyske landsby Kølby og river nu husene ned for at opsætte vindmøller.

Hvilke konsekvenser vil de planlagte 23 styk 150 meter høje 3 MW vindmøller i Hevring Ådal, Tørslev og Hollandsbjerg enge monstro have for byerne og borgerne tæt på dem?"

Publiceret 18 January 2015 12:00