Arkivfoto: Lars Norman Thomsen

Arkivfoto: Lars Norman Thomsen

Debat Norddjurs:

Vindmøller - det bliver op ad bakke Jan Petersen

Af Harald Grønlund (LA), Norddjurs Kommunalbestyrelse:

"Borgmesteren vil "konflikte på arbejdspladser i vindindustrien", der forgylder ganske få og lænser resten af befolkningen.
Ja, du læste rigtigt, det er citat fra Jan Petersens indlæg på Djurslands Erhvervsråds Nytårskur.
Det er selvfølgelig en kættersk tanke at gå imod en borgmester, Jan Petersen, der af hele sit hjerte brænder for at forgylde alt hvad der har med vindmøller at gøre. Jeg vover dog pelsen, da vi her taler om, at det danske samfund "brænder" cirka 8 milliarder kroner af årligt, der opkræves under dæknavnet PSO-afgift (PSO står for Public Service Obligation og pålægges alle danskeres elregning, red.), for at lave grøn omstilling.
Dette tal kan sagtens vise at nærme sig 10 milliarder kroner i år.  Disse mange milliarder genererer cirka 30.000 arbejdspladser i hele vindindustrien. Cirka 20.000 arbejdspladser relaterer sig til eksport og 10.000 arbejdspladser på nationale opstillinger. Hvis man tester gennemsnitsprisen pr. arbejdsplads på en "kugleramme", så vil man nå et tal der er langt højere end hvad en arbejdsløs vil kunne oppebære i understøttelse hvert eneste år, ja faktisk over det dobbelte.
Her taler vi om et tilskud (PSO) til en stærkt subsidieret forretningsområde, der bliver betalt af alle el-forbrugere i Danmark over den forkætrede PSO-afgift, der er på alle elregninger i Danmark. EU har også underkendt PSO-afgiften og dette uvæsen, som skal udfases i 2017. Dog kæmpes der febrilsk fra Danmark om at videreføre denne. En almindelig husstand betaler cirka 1.400 kroner ekstra pr. år (2014) for el, hvilket vil stige gangske drastisk i de kommende år, i år vil det nærme sig 2.000 kroner pr. husstand. Her er om noget tale om social slagside, kontanthjælpsmodtageren betaler præcis den samme overpris for el, som borgmesteren, men der er da fanden til forskel på betalingsevnen.
Virksomhederne må "tage til takke" med en ekstra elregning på minimum +25 procent for at få grøn strøm i kontakterne, hvilket "formentlig ikke" styrker konkurrenceevnen. Da der ikke er andre lande, der opererer med PSO-afgift, så er det blot en ekstra skat for danskerne. Altså, virksomhederne i Danmark får forringet deres konkurrenceevne med over 5 milliarder udelukkende på grund af PSO.
Hvem får så glæde af PSO-"donationerne"? Det gør en lille eksklusiv skare, der er godt og grundigt "sovset" ind i den velsmurte lobbymaskine, som vindindustrien udgør. Altså nogle projektmagere, møllebyggere og de der i sidste ende står som ejere af "pengemaskinerne". Gæt en gang, hvorfor Goldman Sachs kommer rendende til Danmark for at få fingrene i Dong?  Der er sandt at sige ikke megen idealisme og miljøflipper over dette firma. Det er velsiddende habitter og ingenlunde hønsestrik.
Dette "vindeventyr" som det fremstilles i nogles øjne, og som et flertal i kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommunen står bag, er sandt at sige på ingen måde bæredygtigt, og specielt ikke økonomisk. Hvis alle produktionsarbejdspladser skulle subsidieres bare i nærheden af vindmøllearbejdspladser vil Danmark lynhurtigt gå fallit, det er blot at lade "tæller Corydon kassen op og dividerer med minimum 250.000 kroner pr. snude", så kan man forholdsvis hurtigt se, hvornår statskassen er helt tom.
Konsekvensen af det grønne eventyr i forhold til arbejdspladser er direkte negativ beskæftigelse, da hver "grøn arbejdsplads" giver konkurrencetab og flere mistede arbejdspladser i andre brancher. Afhængig af hvilke undersøgelser, der kigges på, er det mellem 2 og 4 arbejdspladser som mistes pr. grøn arbejdsplads.
Ud over at genere den brede befolkning på pungen, er der masser af elementer i den fysiske opstilling på landjorden, der i stigende grad gør vor egne borgere til "vindmølleflygtninge".    
Så hvis det er den "konflikt", du så stålsat vil kæmpe for hr. Jan Petersen, så er det op ad bakke af få undertegnede "banket på plads".

Publiceret 14 January 2015 13:39