Mona Thomassen under et maleri af Magda Høgh i sparekassebygningen i Knebel. Arkivfoto

Mona Thomassen under et maleri af Magda Høgh i sparekassebygningen i Knebel. Arkivfoto

Mols:

Farvel til en kvinde med forstand på penge

Den tidligere direktør i Vistoft Sparekasse Mona Thomassen har sidste arbejdsdag på fredag og takker af ved en reception i Knebel

Af
Af Martin Schultz

Mon ikke der bliver givet krammere, knebet tårer og givet faste håndtryk fredag eftermiddag i Sparekassen Djurslands lokaler på Knebel Hovedgade, når den tidligere direktør for Vistoft Sparekasse, Mona Thomassen, har sidste arbejdsdag i sparekassen.
Og alle kan være med, for Mona Thomassens fratræden markeres med en reception fra kl. 13 til 16, hvor høj og lav er velkommen til at tage afsked med et helt igennem lokalt menneske, som gennem 15 år flittigt og ansvarligt gik forrest i udviklingen af Vistoft Sparekasse til et moderne pengeinstitut og flyttede det fra den gamle brugs i Begtrup til det nyopførte delehus i Knebel
Men fredag bliver også dagen, hvor forandringen vil stå tydeligt for molboerne, for Mona Thomassens afsked er også et definitivt farvel til det, som en gang var Vistoft Sparekasse.
Finanstilsynets hårde krav i kølvandet på finanskrisen knækkede Vistoft Sparekasse og kun en fusion med Sparekassen Djursland sikrede et fortsat liv for pengeinstituttet i Knebel.

Et liv på Mols

En gang molbo – altid molbo.
Mona Thomassen er barnefødt i Knebel som datter af vognmand Peter Thomassen og startede sin skolegang i Knebel Forskole, hvor Galleri Lerche i dag ligger, og havde som sin første lærer den senere så anerkendte digter Inger Christensen, som først i 60'erne som ung lærer havde slået sig ned på Mols sammen med sin lige så litterære mand, digteren Poul Borum.
I 4. og 5. klasse cyklede børnene fra Knebel til Vrinners for at blive undervist hos fru Svendsen og lærer Jensen. Derefter et halvt år i 6. klasse i Grønfeldt, men blev så en af de allerførste elever, da den nye Molsskolen åbnede 1. december 1964, og gik der til og med 10. klasse.
Det var tidligt op og langt hjem igen til Knebel, mens Mona i to år gik på handelsskole i Aarhus. Men forude vinkede en læreplads i Provinsbanken i Knebelbro i 1970. Efter et år som udlært bankassistent i Knebelbro blev hun ansat i Provinsbanken på Stjernepladsen i Aarhus, men udlængselen varede ikke længe. Efter et år i Aarhus var Mona Thomassen i 974 igen på hjemmebane i Knebel.
”Jeg søgte og fik en stilling i Andelsbanken i Knebel i det hus, hvor Salon Satri ligger i dag. I 1984 blev jeg bestyrer efter Christian Pedersen og var med, da Andelsbanken først blev til Unibank og senere Nordea,” fortæller Mona Thomassen.
I 1994 lukkede Unibank sin afdeling i Knebel og Mona Thomassen flyttede med til Rønde. Men den 1. januar 1999 rykkede teltpælene op og blev ansat i Rønde og Omegns Sparekasse under direktør Hans Chr. Madsen.
”Men det blev ikke til lang tid i Rønde og Omegns Sparekasse, for jeg blev ”headhuntet” hjem til Mols og tiltrådte 1. november 1999 i Vistoft Sparekasse i Begtrup.”

Flytning til Knebel

I Vistoft Sparekasse afløste Mona Thomassen skolelærer Ole Hansen som direktør. Ole Hansen havde passet Vistoft Sparekasse med åbningstider tirsdag og torsdag side om side med sit arbejde som lærer på Molsskolen, men Ole Hansen og fru Lis blev pensioneret og rejste derefter til København.
Mona Thomassen blev ansat på 25 timer, men med hendes egne ord gik der ikke lang tid før sparekassen havde fuld åbningstid. Med tre medarbejdere i den gamle brugs i Begtrup fik Mona startet op med kreditforeningslån op og udvidet forretningen.
”Siden jeg kom til Sparekassen Vistoft arbejdede jeg på at få den flyttet til Knebel, men vi manglede kunder og egenkapital,” fortæller Mona Thomassen.
Men det gik hele tiden fremad. Efter at have bygget luftkasteller i mange år lykkedes det i 2008 i samarbejde med apoteker Lisbeth Høgh fra Ebeltoft Apotek at bygge et delehus på Knebel Hovedgade med fælles indgang og hver sin forretning i et ”godt samspil og en fin fælles balance”, som Mona Thomassen udtrykker det.

Finanstilsynets skrappe blik

En direktør og tre medarbejdere flyttede opstemte ind i det nye hus i Knebel, men Vistoft Sparekasse kom til at gå en hård tid i møde.
”Vi overlevede finanskrisen, men vi overlevede ikke Finanstilsynet fra Københavns besøg,” konstaterer Mona Thomassen.
”Vi er et lokalt funderet stabilt pengeinstitut og havde fremgang år for år. Vi drev en fornuftig forretning og det var det vi koncentrerede os om. Men vi var ikke skarpe og hurtige nok til at opdatere og justere vores kreditter, og det tålte ikke de skærpede krav og Finanstilsynets meget skrappe blik,” fortæller Mona Thomassen.
Bestyrelse og direktør i Vistoft Sparekasse prøvede forskellige muligheder, men i forhold til de krav der blev stillet, var der ifølge Mona Thomassen kun en vej og det var en fusion med et andet pengeinstitut.
”Vi spurgte Sparekassen Djursland, som vi synes er det pengeinstitut, som ligner os mest. Der var man parat til en fusion og deres afdeling i Grønfeld blev lagt ind under den nye afdeling i Knebel,” siger Mona Thomassen, der som den eneste af Sparekassen Vistofts medarbejdere nu mister sit job som konsekvens af fusionen.
”Men man skal ikke bruge livet på at ærgre sig, så jeg ser fremad,” siger Mona Thomassen.

Tid til ferie

Arbejde, flid og omhu har betydet næsten alt i Mona Thomassens liv, men nu bliver der mere tid sammen med ægtefællen Holger Nielsen, som er tidligere lærer ved Molsskolen, i hjemmet med den fine udsigt til land og vand på Havblikvej i Knebel.
”Nu skal vi nyde det lidt. Jeg elsker at gå ture i Mols Bjerge, vi skal opleve kultur og vi vil gerne ud at rejse. Men det bliver lidt af en forandring, når man som jeg ikke har holdt ferie de sidste fire år,” siger Mona Thomassen om den nærmeste fremtid.
15 års lokal sparekassehistorie slutter med Mona Thomassens afgang. Hun havde et indgående kendskab til sit lokalområde og sine kunder, og hun drev en fornuftig forretning sammen med sine medarbejdere, men efter finanskrisen og mødet med Finanstilsynets skærpede krav kom det til at gå op ad bakke.
Det føles næsten som om Molslandets over hundredeårige historie med små selvstændige sparekasser slutter fredag med Mona Thomassens afsked. For ikke ret mange år siden var der en Agri-Egens Sparekasse, en Tved Sparekasse, en Helgenæs Sparekasse og sidst en Vistoft Sparekasse. Alle er de nu opslugt af større pengeinstitutter.
Udviklingen har sin pris.

Publiceret 14 January 2015 15:18