Nils Malmros fortæller om tilblivelsen sin mest personlige film, ’Sorg og Glæde’, i en lang række af store filmværker, når han gæster Ebeltoft Sognegaard torsdag 29. januar

Nils Malmros fortæller om tilblivelsen sin mest personlige film, ’Sorg og Glæde’, i en lang række af store filmværker, når han gæster Ebeltoft Sognegaard torsdag 29. januar

Kærligheden overvinder alt:

Nils Malmros om Sorg og Glæde

Den autodidakte Århus-auteur fortæller ved en kommende sogneaften i Ebeltoft Sognegaard om, hvorfor stort set alle hans film har rod i hans egne barndoms- og ungdomserindringer, og senere også en skelsættende tragedie i hans voksenliv

Af
Af Lars Norman Thomsen

Sorg og Glæde er en dansk film instrueret og skrevet af Nils Malmros, 70, der havde premiere 14. november 2013. Den aarhusianske filminstruktør sagde forud for premieren, at det skulle være hans allersidste.
Filmen låner titel fra Thomas Kingos berømte salme fra 1681 om 'Sorrig og glæde de vandre til hobe'. Den fortæller om den livstragedie, der ramte filminstruktøren og hans nærmeste i 1984, da hans kone - i en psykose - dræbte parrets ni måneder gamle datter Maria.

Ikke kun sorgen

For Malmros var det imidlertid ikke kun en historie om sorg, men også stor kærlighed - både på film og i hans eget liv.
"I første omgang, da katastrofen var sket, vidste jeg godt, at det ene og alene handlede om at redde min kones liv. Men som tiden gik, og jeg selvfølgelig blev engageret i at gøre hende til et lykkeligt og helt menneske, så voksede der også en kærlighed, som bar os igennem tragedien," understregede Nils Malmros i interviews efter premieren.

Kærligheden overvinder alt

Torsdag 29. januar fortæller Nils Malmros ved en sogneaften i Ebeltoft Sognegaard, hvorfor stort set alle hans film har rod i hans eget liv. Kun filmatiseringen af Jørgen-Frantz Jakobsens berømte romanklassiker, Barbara, falder uden for normen.
Gennem en række film har Nils Malmros genskabt sin opvækst, barndom og ungdom – og fortalt om uskyldstabet. Han har inviteret tilskueren ind i sit liv på godt og ondt. Men i Sorg og Glæde blotlægger han med en sjælden grad af åbenhed og kunstnerisk mod et afgørende og smerteligt kapitel i sit voksenliv - om kærligheden, der overvinder alt.
Ved sogneaftenen vil Nils Malmros vise uddrag fra 'Sorg og Glæde' og sætte ord på sit filmiske skaberværks mest personlige film.
Sogneaften begynder klokken 19.30.
 

Nils Malmros er foruden selvlært filminstruktør også uddannet læge.

Film:

 • 'En mærkelig kærlighed' (1968)
 • 'Lars Ole, 5C' (1973)
 • 'Drenge' (1977)
 • 'Kundskabens træ” (1981)
 • 'Skønheden og udyret' (1983)
 • 'Århus By Night' (1989)
 • 'Kærlighedens Smerte' (1992)
 • 'Barbara' (1997)
 • 'At kende sandheden' (2002)
 • 'Kærestesorger' (2009)
 • 'Sorg og Glæde' (2013)

Publiceret 10 January 2015 11:09