Næsehornet Bashira og den lille ny, som endnu ikke har fået et navn.

Næsehornet Bashira og den lille ny, som endnu ikke har fået et navn.

Lille næsehorn født til en livsfarlig verden

Et lille nyt næsehorn så nytårsnat dagens lys for første gang i Ree Park

Af
Mogens Greve

Voldsomt så det ud, da den lille ny han-kalv blev født nytårsnat, hvor det af gode grunde dog ikke lige var dagslyset, der skar den i øjnene. At det lige blev nytårsnat kom lidt bag på parken, da moderen ikke i døgnet forud havde vist de tegn, man oftest ser før en fødsel.

Kritisk døgn

”Det første døgn er kritisk, men heldigvis ser både mor og søn ud til at have det rigtig godt,” fortæller direktør i Ree Park - Ebeltoft Safari, Jesper Stagegaard.
I 2014 blev der født tre sorte næsehorn i Europa, hvoraf det ene af uforklarlige årsager døde efter 14 dage.
”Vi håber på og regner med, at det bliver ved med at gå godt,” siger han om den lille ny, som er det første sorte næsehorn født i Skandinavien.
Nianet har i nogen tid arbejdet på højtryk for at få lagt fiberkabler ud til Ree Park, og med lidt held bliver det fra torsdag i denne uge, at reepark.dk begynder at sende live fra barselssengen.
Der arbejdes også på højtryk for at finde et navn til han-kalven, hvis far og mor hedder Thabo og Bashira.
Kravet til navnet er, at det skal være afrikansk klingende ligesom forældrenes - og alle øvrige navne på sorte næsehorn i Europa.
”Man har via TV2's hjemmeside kunnet indsende navneforslag, og der er bare kommet så mange, som vores medarbejdere lige nu er ved at gennemgå. De vælger 6 ud, som kommer til afstemning på TV2.”

Krybskytteri

Livet for det lille sorte næsehorn kommer enten til at foregå i en anden dyrepark - eller i Afrikas natur. Men lige nu er sandsynligheden størst for, at han skal hen til en anden dyrepark og avle, da næsehornet i naturen er så truet på grund af krybskytteri, at der om få år ikke er flere tilbage.
”Krybskytteriet sætter for øjeblikket nye dystre rekorder. Der slagtes hver dag året rundt tre næsehorn illegalt af krybskytter, og fortsætter det sådan, er det sidste næsehorn i naturen væk i 2026.”
Gramprisen for næsehornshorn er højere end guldprisen, og et horn koster mere end 1 mio. kroner. Det er derfor stærke kræfter, det ellers stærke næsehorn er oppe mod.
”Det seneste vi hører fra Asien er, at hvor det i de eksklusive kredse tidligere var sædvane at give en guldvase/et guldbæger i værtsgave, så vinder det nu frem, at nogen smider et næsehornshorn på bordet. Det handler desværre om folketro og folk med alt for mange penge.”
Jesper Stagegaard fortæller, at hvis man vil støtte arbejdet med at redde de udrydningstruede dyr, bør man gøre det via www.savetherhino.org.
”De er virkelig dygtige, og jeg håber, at vores lille ny næsehorn kan være maskot for folks hjerter.”

Publiceret 08 January 2015 19:15