Kommentar:

Gak til Norddjurs statsminister

Af
Af Lars Norman Thomsen

redaktør:

"Kære danskere
Det går fremad. Vi er på vej ud af krisen. Og det er godt.
Men det bedste er, at vi har bevaret vores solidaritet. Det har vi valgt. Og det er der ikke mange lande, der kan gøre os efter.
Vi er på rette kurs. Det er nu, vi skal holde fast. Der er ikke plads til eksperimenter.
Vi skal passe på det Danmark, vi kender.
Godt nytår."
 
Sådan lød slutordene i statsminister Helle Thorning-Schmidts nytårstale eller oplæg til valgkamp skulle man måske snarere sige.
Norddjurs borgmester Jan Petersen, partifælle til Thorning-Schmidt, fremhævede også i sin nytårstale vigtigheden af at bevare solidariteten og gøre en indsats for de svageste medborgere.
Det vil være en sandhed med modifikationer at påstå, at Jan Petersen er nogen stor beundrer af sin partifælle i statsministerstolen og ditto hendes finansminister Corydons snak om konkurrencestaten.
Jan Petersen anerkender statsministerens politiske mod og evne til  ikke at vakle i stormvejr, men ellers har han svært ved at øje hendes politiske projekt.
Men Thornings tale om, at "Vi skal passe på det Danmark, vi kender" er vand på Jan Petersens og lokale socialdemokrater på Djurslands mølle.
Ikke sådan at forstå, at de vil sætte tiden og udviklingen i stå, men det skal ske med skyldig hensyntagen til, at ingen borgere falder af i svinget.
Forskellen på Jan Petersens socialdemokratisme og statsministerens er imidlertid, at Norddjurs borgmesterens retorik ikke er baseret på strategiske overvejelser  eller har rod i et regneark.
Derfor tog han også tyrene ved hornene efter hjemkomsten til Norddjurs og borgmesterstolen og inkluderede Dansk Folkeparti som en naturlig samarbejdspartner, fordi   han kunne se, at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti på en lang række velfærdsområder havde samme synspunkter.
I Norddjurs kunne Socialdemokratiet mønstre næsten 40 procent af stemmerne ved kommunalvalget i november 2013, Dansk Folkeparti 8 procent.
På landsplan ser Dansk Folkeparti efter alle solemærker (meningsmålinger) at dømme ud til at blive landets største parti efter det kommende folketingsvalg. Socialdemokratiet kiler sig ind på en tredjeplads efter Venstre. Jan Petersen valgte tidligt at drikke en kop kaffe med Dansk Folkeparti.
Det har statsministeren hidtil undladt, og det kommer til at koste hende. Hvem sagde rettidig omhu?

Publiceret 07 January 2015 21:43