Helle Thorning-Schmidt (S) er skilsmissebarn. Hun mindes den jul, hvor hendes forældre igen holdt jul sammen. Det foregik i Ishøj-lejligheden, hvor hun voksede op hos sin mor. Og det indstiftede en ny tradition. Foto: Agnete Schlichtkrull

Helle Thorning-Schmidt (S) er skilsmissebarn. Hun mindes den jul, hvor hendes forældre igen holdt jul sammen. Det foregik i Ishøj-lejligheden, hvor hun voksede op hos sin mor. Og det indstiftede en ny tradition. Foto: Agnete Schlichtkrull

Mit livs jul:

Helle Thorning-Schmidt mindes forældrenes forsoning

Lokalavisen lader ledende politikere fortæller om deres livs jul. Statsminister Helle Thorning-Schmidt mindes forældrenes forsoning

Af
Peter Friis Autzen

“Det var den endelige forsoning”, siger Helle Thorning-Schmidt (S) om en helt bestemt juleaften.
Det var først i 80'erne, og det var den første rigtige familie-jul i nogle år.
“Jeg er skilsmissebarn. Mine forældre blev skilt, da jeg var 10-11 år. Og som alle andre skilsmissebørn håbede jeg på mine forældres forsoning,” siger hun.
Og netop dén jul skete den forsoning.
“Mine to storesøskende, mig, min mor, min far og hans nye kone holdt jul sammen,” siger den socialdemokratiske formand og mindes.
Det var hendes forældre, der tog initiativ til at holde jul som en samlet familie, selvom den stadig var delt.
“Jeg er familiemennesker og har altid gået meget op i jul og traditioner. Derfor betød det selvfølgelig meget for mig, at have familien samlet igen,” siger Helle Thorning-Schmidt.
Hun understreger, at hendes forældre kom godt ud af det med hinanden ovenpå skilsmissen. Men alligevel skulle der gå fire-fem år, inden de igen fejrede jul sammen.
“Det foregik i min mors lejlighed i Ishøj, hvor jeg også selv voksede op. Det var ret stort,” siger hun.
Den fælles jul satte dog ikke falske forhåbninger hos de tre skilsmissebørn.
“Nej, vi fik ikke den tanke, at vores forældre skulle giftes igen. Det var bare dejligt at holde jul sammen. Det husker jeg som noget ganske særligt,” siger hun.
Den genforenede familie fejrede jul med alle de kendte og personlige traditioner.
Sidenhen fejrede de hver jul sammen på den måde.

Helle Julemand

Familiesammenholdet betyder meget i julen. Også for Helle Thorning-Schmidt.
“Min første jul, efter at jeg selv blev mor, står også for mig som noget ganske særligt,” siger hun.
Hendes datter, Johanne, var få måneder gammel, da Helle Thorning-Schmidt holdt sin første jul som forælder.
Men allerede da havde hun en vis erfaring med at være blandt julens voksne.
“Jeg havde fejret jul hos min bror og hans familie nogle gange,” fortæller hun og mindes også sine optrædener med hvidt skæg.
“Jeg skulle være julemand. Så jeg måtte i al ubemærkethed liste ud og bagefter komme ind med julemandskostume på. Men pude på maven og det hele,” siger Helle Thorning-Schmidt.
“Min niece og min nevø kunne ikke kende mig. Hvor er det bare vildt sjovt at se børnenes blik, når man har øjenkontakt med dem, og de kun kan se julemanden,” siger hun.
Selvom familiens måde at holde jul på gennem årene har ændret sig, er der stadig stort fokus på traditionerne.
“Vi holder i høj grad liv i de gamle traditioner. Der er nogle ting, der bare ikke må laves om på. Jeg tror egentlig ikke, at vores familietraditioner er anderledes end alle andres. Men alligevel er de vores,” siger Helle Thorning-Schmidt.

Helle Thorning-Schmidt var ti år, da hun var Luciabrud på Vejlebroskolen i Ishøj. Privatfoto

Helle Thorning-Schmidt var ti år, da hun var Luciabrud på Vejlebroskolen i Ishøj. Privatfoto

Lokalavisen har op gennem december bragt serien, Mit Livs Jul, hvor ledende politikere og partiformænd har fortalt om en særlig juleoplevelse.

I dette afsnit fortæller statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).
I forrige afsnit fortalte Lars Løkke Rasmussen om en jul, hvor han lavede sit livs værste julemad.
Ugen før fortalte den radikale formand og minister Morten Østergaard om en jul i USA, hvor han juleaften spiste på McDonald's.
I seriens første afsnit fortalte Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, om sin barndomsjul, hvor hans far altid fik ondt i maven.

Publiceret 24 December 2014 09:23