I 2008 måtte Lars Løkke Rasmussen og familien holde jul uden gaver og med “den ringeste mad, jeg nogensinde har smagt,

I 2008 måtte Lars Løkke Rasmussen og familien holde jul uden gaver og med “den ringeste mad, jeg nogensinde har smagt," som han siger. Foto: Peter Friis Autzen

Lars Løkke Rasmussen om sit livs jul:

Det var på én gang den bedste og dårligste jul

Lokalavisen lader ledende politikere fortælle om en særlig jul. Venstres formand mindes den ringeste julemad

Af
Peter Friis Autzen

“Det var på én gang den dårligste og den bedste jul,” siger Lars Løkke Rasmussen og mindes julen 2008.
Dengang var han så småt begyndt at forberede sig på at overtage statsministeriet efter Anders Fogh Rasmussen.
Familien havde besluttet at holde jul på Tenerife. Og for at samle tankerne om den forestående statsministeropgave tog Lars Løkke Rasmussen af sted en lille uge før familien.
“Aftalen var, at vi bare skulle holde en stille og lille jul. Men efter fem dage med ravioli, oliven og Tenerife-mad generelt tog fanden ved mig: Jeg ville servere en rigtig julemiddag for min familie,” siger han.

Kun to kogeplader

Hvad han imidlertid ikke rigtig havde tænkt over, var, at familiens ferielejlighed var udstyret med kun to kogeplader og en lille brødrister-lignende ovn.
Samtidig var udbudet af dansk julemad på den kanariske ø ikke ligefrem prangende. Tværtimod.
“Inden familien ankom fra Danmark, tog jeg rundt for at handle. Det var ikke let at finde de varer, jeg havde brug for. Men der er så mange fastboende, tyskere på Tenerife, at der også er tyske butikker. Sådan en fandt jeg, og der kunne jeg købe to halvdøde ænder og nogle kanarie-kartofler,” siger han og ryster lidt opgivende på hovedet ved mindet om kvaliteten.
Og så gik han ellers i gang i ferielejlighedens the-køkken.
“Det var altså ikke let at lave and, hvide kartofler, brune kartofler, brun sovs og rødkål i et køkken med to kogeplader,” siger han.
Resultatet blev derefter:
“Det var den ringeste mad, jeg har spist i mit liv. Det var næsten som taget ud af Jørgen Rygs monolog om den enlige far, der skal lave mad til en børnefødselsdag og må bruge vaskemaskinen og netunderbukserne. Jeg er ellers god til at lave mad. Men dét her var ringe. Altså: Det var virkelig forfærdeligt,” siger han.

Ingen gaver

Da hans hustru og parrets tre børn på dengang 11, 13 og 16 år ankom, havde flyselskabet forlagt kufferten med julegaver.
“Så vi endte altså med en jul, hvor menuen var den ringeste i mit liv. Og vi måtte overrække hinanden imaginære gaver. Giveren beskrev sin gave for modtageren: Den er så stor og blød,” siger han og viser hvordan man overrækker en gave, der ikke er der.
“Men det pudsige er, at den jul faktisk endte med at blive en af de bedste,” siger han.
Normalt holder Lars Løkke Rasmussen så fast i julens traditioner, at det er svært at skelne den ene jul fra den anden. “Men denne her husker vi alle. Fordi maden var så ringe, og fordi gaverne manglede, kom alt det væsentligste ved julen i fokus: Vi var sammen og mere opmærksomme på dét, end vi ellers ville være,” siger han.
Kufferten med gaverne ankom med et par dages forsinkelse, så den del af julen trods alt faldt på plads.

 

Lokalavisens advent-serie præsenterer politiske ledere, der sætter ord på deres livs jul. Se de forrige afsnit her på siden.

I denne uge er det Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen.

I sidste uge var det den radikale formand, økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard.

I forrige uge var det Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

Næste uge afsluttes serien med Socialdemokraternes formand, statsminister Helle Thorning-Schmidt.

 

Publiceret 13 December 2014 08:00