Skorstensfejermester Jens Østergaard tv. i frokoststuen sammen med blandt andet de to ansatte skorstensfejere, Sylvest Jakobsen og Claus Popp.

Skorstensfejermester Jens Østergaard tv. i frokoststuen sammen med blandt andet de to ansatte skorstensfejere, Sylvest Jakobsen og Claus Popp.

Skorstensfejeren flytter fra Hornslet til Norddjurs

Fra årsskiftet flytter skorstensfejeren adresse fra Hornslet til Gjesing

Af
Mogens Greve

2015 bliver det første år i meget lang tid, hvor skorstensfejeren ikke har adresse i Hornslet. Skorstensfejermester Jens Østergaard som fra 1. april blev ansat af Syddjurs Kommune til at varetage det vestlige distrikt, efter at skorstensfejermester Poul-Otto Eriksen gik på pension, har valgt at flytte firmaadresse fra Hornslet til hjemadressen i Gjesing.
Jens Østergaard købte ved ansættelsen 1/4 værktøj og biler af Poul-Otto Eriksen og lejede sig ind i lokalerne på Sletten 7 i Hornslet, som ejes af Poul-Otto Eriksen.

Det bliver nemmere

”Det er nemmere for mig, da jeg bor i Gjesing, og vi kommer ikke til at køre flere kilometer efter flytningen,” siger Jens Østergaard, som har to svende ansat - Claus Popp fra Grenaa og Sylvest Jakobsen fra Horsens.
”To knejter på 50 og 60 år,” som han siger det.
Jens Østergaard betinger ikke, at de møder ind i Gjesing hver morgen, hvilket gør det nemmere at få ”kørekabalen” til at gå op.
Apropos historien om Jens Østergaard og hans Ape, så gemmer der sig også en lille cykelhistorie ved skorstensfejeren.
Sylvest Jakobsen bor i Horsens og har i alle de 17 år han har arbejdet i Hornslet taget turen frem og tilbage med tog og/eller cykel. Cyklen kan klappes sammen og nemt være med i toget om morgenen.
”Er vinden i den rigtige retning, snupper jeg jævnligt de 66 km hjem til Horsens på cyklen,” fortæller Sylvest Jakobsen.
Det bliver til cirka 6.000 km om året, og han har således rundet 100.000 km på de 17 år.

Sylvest Jakobsen er netop landet efter togturen fra Horsens - og cykelturen fra Hornslet Station.

Sylvest Jakobsen er netop landet efter togturen fra Horsens - og cykelturen fra Hornslet Station.

Ny lærling

I frokoststuen på Sletten kommer snakken også ind på, at antallet af skorstensfejere i dag er under en tredjedel af, hvad det var, da Sylvest Jakobsen og Claus Popp i sin tid startede. Det er faldet fra 2.400 til omkring 700.
Sylvest Jakobsen runder de 60 år til marts og har luftet tanken om at vælge efterlønnen. Blandt andet derfor regner Jens Østergaard med at vil begynde at se sig om efter en lærling i det nye år.
”Det kræver altså lidt omløb i hovedet at gennemføre skolen, hvor man også skal lære underlige ting om forbrændingsteori, lovstof og store regnestykker, og det er nok ikke så smart med højdeskræk. Men skulle der gå en frisk ung M/K'er med mod på skorstene, er man velkommen til at kontakte mig.”

null

Publiceret 13 December 2014 14:15