Borgmester Jan Petersen skal blandt andet bage vanillekranse på søndag i herregårdsmuseets køkken. Det kommer til at foregå på et gammeldags støbejernskomfur.

Borgmester Jan Petersen skal blandt andet bage vanillekranse på søndag i herregårdsmuseets køkken. Det kommer til at foregå på et gammeldags støbejernskomfur.

Politikerdyst med kagerulle og udskærerkniv

Borgmester og regionsrådsformand i bagedyst

Af
Anette Bonde

To socialdemokratiske toppolitikere vælger at bruge søndag eftermiddag til en bagedyst. Regionsrådsformand i Region Midt Bent Hansen og borgmester i Norddjurs Kommune Jan Petersen kæmper om titlen som den bedste julebager. Slaget står søndag 14. december fra klokken 13 på Gammel Estrup - Herregårdsmuseet, hvor de to socialdemokrater skal bage julesmåkager i brændekomfuret, som man gjorde for hundrede år siden.
De to politikere får kyndig vejledning af kogekonen Jytte Møller, der til daglig styrer herregårdskøkkenet med hård hånd. Det er regionsrådsformand Bent Hansen glad for.
”Jeg får brug for en hjælpende hånd. Jeg kan faktisk overhovedet ikke lave mad, så bagningen i sig selv er en udfordring for mig. Og så bliver det jo ikke nemmere af, at vi skal lave kagerne på den gammeldags facon på støbejernskomfuret.”
Norddjurs-borgmesteren Jan Petersen er anderledes selvsikker. Han ser frem til at dyste i en arena, hvor de begge to er på udebane.
"Og jeg føler mig ret overbevist om, at jeg kan slå Bent."

På sporet af den danske jul

Gammel Estrup – Herregårdsmuseet har iscenesat julebagedysten mellem de to kendte politikere for at sætte fokus på historien og juletraditionerne.
”For selvom vi nogen gange glemmer det, så er det vigtigt for at forstå os selv, at vi også kender den historie og de traditioner, som vi kommer af”, siger museumsdirektør Britta Andersen.
De to socialdemokrater er enige i betragtningen og understreger, at motivationen for dem for at deltage i bagedysten er at støtte Gammel Estrup og museets arbejde med at formidle historien.
De to politikere skal blandt andet dyste på vaniljekranse. I bedømmelsen af kagerne vil der både indgå en vurdering af smagen samt den kunstneriske udførelse.
Publikum er velkomne til at give de to kombattanter gode råd undervejs i bageprocessen, og der er selvfølgelig også smagsprøver på de færdige kager.

Husjomfruens originale opskrifter

Opskrifterne, som de to socialdemokrater skal bage efter, stammer fra Ottilie Olesen, som var Husjomfru på Gammel Estrup i begyndelsen af 1900-tallet. Ottilie havde ansvaret for, at både herskab og tjenestefolk på herregården fik noget at spise både morgen, middag og aften. Hun havde sin egen håndskrevne opskriftssamling, som hun samlede i sin tid som husholdningselev på Rosenholm Slot og i sin tid som husjomfru på Gammel Estrup.
Julemad og julebag fylder en betydelig del af kogebogen, for man skulle lave store mængder mad til højtiden.

Publiceret 12 December 2014 08:00