Debat:

Ørsted - mere end bare en landsby

Af Anne-Mette Winther Christiansen, folketingsmedlem, valgt i Djurskredsen:

"Kontraster er en del af vores hverdag, samfund, eksistenser, velstand og geografi. Det kommer vi ikke udenom, og det er da også noget af det, som er med til at gøre livet spændende. Den danske kultur har i de senere år udviklet sig til at blive noget, hvor det er okay at skille sig ud fra mængden, og hvor det skæve og skøre er anerkendt og beundret.
Mange danskere har nok set eller fulgt med i serien, der har kørt på TV2 om den lille by Ørsted øst for Randers. Serien har fået titlen ''Landsbyen, der ikke ville dø'', og den tegner et portræt af en landsby, som er en del af det, der i daglig tale kaldes udkantsdanmark. Det er et sted med skæve eksistenser og nogle borgere, som prioriterer og har nogle økonomiske og driftsmæssige udfordringer, som det måske kan være svært for andre at sætte sig ind i. Men de kæmper!
Og fra deres synspunkt er det en kamp, der giver mening. Giver det også mening for os andre? Måske.
Jeg ønsker, at øge fremgangen i landdistrikterne, da jeg gerne vil være med til at arbejde for et mangfoldigt Danmark. Jeg mener ikke, at vi alle sammen skal bo i højhuse, og at storbyerne skal være de eneste steder med gode tilbud og muligheder til borgerne. Vi skal sikre, at yderområderne også får den opbakning, som de har ret til såvel som dem, der bor i de større byer. Derudover glæder det mig at se at en by som Ørsted trods sine lokale udfordringer stadig selv vælger at yde en indsats for at fremme livet og driften i byen.

Vi har alle vores kampe, og man vælger dem, som man tror på, og resten må man lade være. I forhold til det billede som der bliver malet af Ørsted, så må jeg indrømme, at jeg har svært ved at genkende det billede. Jeg kender byen, og har fulgt dens udvikling, og jeg ved derfor, at byen og dens borgere har meget mere at byde på, end det vi ser i TV. Så det som det vel i virkeligheden handler om, er at man skal respektere hinandens valg og respektere, at ting, der ikke nødvendigvis er vigtige for én selv, godt kan være vigtige for andre.

Jeg mener, at serien om byen Ørsted er et udtryk for, at der er mange måder at anskue verden på. Jeg følger udviklingen i byen, og derfor er jeg heller ikke i tvivl om, at de kæmper en brav kamp i Ørsted."

Publiceret 08 December 2014 20:00