Fnatmider er årsag til, at Vivild Gymnastik- og Idrætsefterskole har måttet sende deres 182 unge hjem på en ufrivillig ferie. Arkivfoto: Lars Norman Thomsen

Fnatmider er årsag til, at Vivild Gymnastik- og Idrætsefterskole har måttet sende deres 182 unge hjem på en ufrivillig ferie. Arkivfoto: Lars Norman Thomsen

Vivild Gymnastik- og Idrætsefterskole:

Fnatmider skyld i hjemsendelse af 182 elever

De unge skal blive hjemme på deres respektive bopæle til søndag, hvor de kommer tilbage til Vivild

Af
Af Lars Norman Thomsen

De 182 unge på Vivild Gymnastik- og Idrætsefterskole er blevet sendt hjem. Årsag: Tirsdag konstaterede lægerne i byens lægehus, at 3 elever var ramt af fnat, og dagen efter kom 5 andre og fortalte, at de kløede mere end godt var.
"De lokale læger anbefalede os at sende samtlige elever hjem i nogle dage, så de kunne komme i behandling," fortæller viceskoleforstander Helle Bak Holvad.
""Vi var efterfølgende i dialog med både læger, Efterskoleforening og Ministerium for at få klarlagt, om det var okay sådan lige at sende alle unge hjem, og meldingen var, at der ikke var noget i vejen for i dette særlige tilfælde."
Eleverne skal blive hjemme indtil på søndag, hvor de igen kommer tilbage på skolen.
"Både elever, lærere og andet personale skal i behandling," fortæller Helle Bak Holvad.
Bekæmpelsen af fnatmider foretages ved at behandle huden med specialpræparater, som købes på apoteket.
Eleverne får kun lov til at opholde sig fra søndag til fredag på skolen, før de igen skal hjem og gennemgå en ny behandling.
"Herefter håber vi på, at alle fnatmider er udryddede for denne gang," siger viceskoleforstanderen, som roser elevernes forældre for at være meget forstående og hjælpsomme i den akutte situation, der pludselig opstod, og det samme med de unge mennesker.

Hvad er fnat?

  • Fnat skyldes en lille mide, der graver sig ned i underhuden, hvor den lægger sine æg.

Hvor sidder fnat?

  • Fnatmider holder rigtig meget af fingre, håndled, armhuler og huden omkring navlen. Hos voksne kvinder også omkring brystvorterne og hos voksne mænd på penis. Hos små børn (under 2 år) også på halsen, i hovedet og under fodsålerne.

Hvordan opdager man fnat?

  • Fnat klør usandsynligt meget, især om natten, når de angrebne områder varmes op under dynen.
  • Det varer dog 2-3 uger fra man er smittet, til kløen sætter ind, hvis man ikke har haft fnat før.

Hvordan får man fnat?

  • Fnat smitter ved tæt kontakt. Miden kravler simpelthen fra den ene person til den anden. Den kan også leve i op til 4 døgn på f.eks. puder og håndklæder.

Kilde: sundhedsplejen.skive.dk

Publiceret 04 December 2014 19:53