Henrik Wigh-Poulsen har boet i en præstegård i det meste af sin tid. Blandt andet i Aalsø i de unge år. Nu vil han være biskop i Aarhus Stift.

Henrik Wigh-Poulsen har boet i en præstegård i det meste af sin tid. Blandt andet i Aalsø i de unge år. Nu vil han være biskop i Aarhus Stift.

Student fra Grenaa Gymnasium ny biskop?

55-årige Henrik Wigh-Poulsen vil afløse biskop Kjeld Holm

Af
Af Lars Norman Thomsen

Den 55-årige grundtvigianer Henrik Wigh-Poulsen, domprovst i Fyens Stift, har meldt sig ind i kampen om at blive ny biskop i Aarhus Stift, når den nuværende, Kjeld Holm, går på pension.
Henrik Wigh-Poulsen er født i Randers i 1959, men opvokset på Djursland, i Vejlby-Homå og Ålsø-Hoed hvor hans far, P.K. Poulsen, var præst og provst.

Student fra Grenaa

Bispekandidaten blev student fra Grenaa Gymnasium i 1979 og blev cand.theol. fra Aarhus Universitet i 1989.
I perioden 1989-1997 var han præst i to landsogne, Lejrskov og Jordrup ved Kolding.

Arbejdet på reklamebureau

Undervejs i sin karriere har Henrik Wigh-Poulsen også prøvet andre baner end den teologiske. Han har således været lærer på Askov Højskole og har - som den sikkert eneste præst i landet - arbejdet på et reklamebureau. Det var tilbage i 1999, da hans ph.d. om Grundtvig og Jakob Knudsen skulle bedømmes.
Han tog arbejde som tekstforfatter på et reklamebureau i Kolding, dels for tjene penge til familien, dels for at bruge sine skrivefærdigheder.
I perioden 2000-2008 var han leder af forsknings- og formidlingscentret Grundtvig-Akademiet på Vartov i København og har samtidig været redaktør af Dansk Kirketidende. De seneste seks år har han varetaget jobbet som domprovst i Odense.

Prøvede i Roskilde

Henrik Wigh-Poulsen har prøvet at kandidere til et bispevalg tidligere. I 2008 stillede han op på en grundtvigsk liste, da nu afdøde Jan Lindhardts ledige embede som biskop i Roskilde Stift skulle besættes, og hvor fem kandidater stod opført på stemmesedlen.
Ved første valgrunde fik Peter Fischer-Møller og Henrik Wigh-Poulsen flest stemmer med 562 hver. Poul Joachim Stender fik tolv stemmer mindre og protesterede over valgresultatet, fordi der var flere stemmekuverter end stemmesedler.
Den deværende Venstre-kirkeminister Birthe Rønn Hornbech gik ind i sagen, og valgbestyrelsen lod valget gå om. Ved omvalget fik Peter Fischer-Møller 693 stemmer og Poul Joachim Stender 669 stemmer. Henrik Wigh-Poulsen fik 625 stemmer, men kun to kandidater gik videre til den afgørende valgrunde.
Ved 2. valgrunde fik Fischer-Møller 1174 stemmer mod Poul Joachim Stenders 1055 stemmer.

Publiceret 03 December 2014 09:22