Debat Syddjurs:

Der er penge at tjene på Ebeltoft

Af Lars Klottrup, Mosevej 1, Hedeskov, 8410 Rønde:

"Det banker på døren til borgmesterens kontor. Det er Christian Havbøf, der møder op i jesussandaler og ligner en, der har fundet de vises sten.
Åh nej, tænker borgmesteren. Det er ham, jeg aldrig kan udtale efternavnet rigtigt på. Jeg håber, han fatter sig i korthed. Men det gør han nok ikke. Han plejer at tale længe og uforståeligt om ingenting. Og han har tekanden med!
Men denne gang havde Christian Havbøf virkelig fundet de vises sten. Han havde læst om et toldrit område i Italien ved navn Livigno, der havde fået sin toldfri status på grund af afsondrethed fra omverdenen. Og tjener styrtende på det.
”Og så var det jeg tænkte”, sagde Christian Havbøf til borgmesteren, ”at det er jo mange år siden, Fregatten Jylland har sejlet, at det er en sjælden begivenhed, når Mols-linien sejler, og at vi ligger langt væk fra alting i Danmark og kun kan nås af snørklede omveje”.
”Det er lige den form for udviklingsstøtte, vi har brug for for at blive rigere, trods vores afsondrethed. Livigno fik den toldfri status allerede i 1865, har jeg læst, så det første jeg vil foreslå dig er at søge Margrethe om kompensation for alle de penge, vi ikke har tjent siden 1865.
Dernæst må du ansætte Nina til at få orden på vores velkomstlogo, så det fremgår, at Margrethe den 3. har givet os toldfri status, og at folk bare skal bruge løs af deres penge, nu de endelig er kommet frem til Ebeltoft. Du må også ansætte Ole B. som toldfribetjent, så han kan vejlede kunderne om den mest optimale indførsel af de toldfrie varer til det øvrige Danmark.”
Borgmesteren nikkede anerkendende. Han havde heller ikke været nødt til at sige Christian Havbøfs efternavn en eneste gang, så han var positiv stemt. ”Et virkeligt gennemtænkt forslag”, sagde borgmesteren. ”Jeg kan mærke historiens vingesus. Jeg skal lige have forslaget ført op til date ved at undersøge, hvilke tilskud vi kan få, når vi gør Ebeltoft til toldfrit område. Jeg spørger i Vindmølleforeningen. De er specialister i at få snabelen dybt ned i statskassen. Vi skal bare have hele toldfrihedsprojektet til at se grønt ud. Så ruller tilskudskronerne.”
”Nå ja, selvfølgelig”, fortsatte borgmesteren. ”Vi regner bare ud, hvor meget CO2 der spares ved, at danskerne køber toldfrit ind i Ebeltoft, i stedet for at sætte sig op i en CO2-synder af en flyver for at skaffe sig de samme toldfri varer i udlandet. Så bliver projektet så grønt, at tilskudskronerne vælter ind. Og nabokommunerne bliver grønne af misundelse. Og jeg bliver berømt”
”Ja”, jublede Christian Havbøf. ”Og så holder folk måske op med foragteligt at kalde Ebeltoft for Rynkeby. For dens rigtige navn er Pengeby! Juhuuu! ”

Publiceret 03 August 2014 19:35