Borgmester Claus Wistoft beder nu Fagbladet 3F dementere, at Syddjurs Kommune accepterer 'polske lønninger' ved kommunale anlægsarbejder: Foto: Mogens Greve.

Borgmester Claus Wistoft beder nu Fagbladet 3F dementere, at Syddjurs Kommune accepterer 'polske lønninger' ved kommunale anlægsarbejder: Foto: Mogens Greve.

Syddjurs borgmester forlanger dementi af 3F

Claus Wistoft er blevet knotten over, at Syddjurs er en af de 16 kommuner, som Fagbladet 3F skyder i skoene, at man her tillader polske lønforhold ved kommunale anlægsarbejder

Af
Af Lars Norman Thomsen

Syddjurs borgmester Claus Wistoft (V) har nu fået læst artiklen i Fagbladet 3F, hvor Syddjurs og 15 andre kommuner bliver hængt ud for at tillade 'polske lønninger' ved kommunale anlægsarbejder efter, at Lokalavisen gjorde borgmesteren opmærksom på artiklen og beskyldningerne.
Pointen i artiklen var, at de 16 kommuner ved at ikke at indføre arbejdsklausuler åbner op for, at entreprenører frit kan betale 'polske lønninger' og ikke overholde danske overenskomst- og arbejdsforhold.
Det har nu fået borgmesteren til at skrive til 3F for at bede om et dementi, fordi Syddjurs Byråd rent faktisk i 2013 godkendte "en politik for udbud og indkøb."
Borgmesteren henviser i sit brev til 3F, at Arbejdsklausulen, som enhver entreprenør forpligter sig til at overholde, er formuleret på følgende måde:

”Hvis der ikke er en kollektiv overenskomst, som omfatter arbejdsforhold af den art der indgår i den nærværende kontrakt, så må leverandøren ikke have løn- og arbejdsvilkår, der er mindre gunstige end de vilkår der, på den egn hvor arbejdet udføres, i almindelighed bydes under tilsvarende forhold indenfor det fag eller den industri, i hvilken leverandøren har sin virksomhed."
Claus Wistoft beder 3F sørge for, at fejlen bliver rettet ved en korrektion i Fagbladet 3 F eller ved et dementi på anden vis.
 

Ingen sager i Syddjurs

Arbejdsklausuler er en del af den dagsorden, som LO Djursland gerne vil diskutere med borgmesteren, når de to parter sætter hinanden stævne 6. august.
"Det er et møde, som vi har inviteret til," fortæller formand for LO Djursland Torben Jakobsen.
"Arbejdsklausuler er ikke det eneste punkt på dagsordenen, og vi har ikke taget det op på baggrund af artiklen i Fagbladet 3F," forsikrer LO Formanden.
Torben Jakobsen tilføjer, at han ikke er bekendt med, at danske overenskomster er blevet brudt i forbindelse med kommunale anlægsarbejder i Syddjurs.

3F formand undrer sig

Den lokale formand for 3F, Lydia Callesen, som også har modtaget Claus Wistofts brev, kan heller ikke nævne eksempler på sager, hvor Syddjurs Kommune er endt i fedtefadet, fordi en entreprenør eller håndværker i forbindelse med et kommunalt anlægsarbejde har overtrådt danske overenskomster.
"Jeg kan godt forstå, at det er svært at finde ud af, om Syddjurs Kommune har indført arbejdsklausuler," siger Lydia Callesen.
"Det er meget svært at finde det dokument, som borgmesteren henviser til, på Syddjurs Kommunes hjemmeside, og alene overskriften gør, at man ikke lige kommer til at tænke på arbejdsklausuler," siger Lydia Callesen.
Hun opfordrer til, at Syddjurs Kommune nu på sin hjemmeside bliver meget mere klar i spyttet, når det gælder om at orientere borgere og andre om, at kommunen har indført arbejdsklausuler.
Lydia Callesen deltager også i det berammede møde med Claus Wistoft 6. august.

Bille: Behov for en opdatering

Syddjurs Byråd vedtog "en politik for udbud og indkøb" i juni 2013 i tidligere borgmester Kirstine Billes (SF) regeringstid.
Hun har også reageret i den aktuelle sag og opfordret forvaltningen til at få tydeliggjort på hjemmesiden, at Syddjurs Kommune rent faktisk har indført arbejdsklausuler.
Altså for kun et år siden.
Enhedslistens Jesper Yde Knudsen har i 'kommentarfeltet' på Lokalavisens hjemmeside skrevet, at Enhedslisten sammen SF, Socialdemokratiet og muligvis også Dansk Folkeparti vil komme med et nyt forslag til byrådet om arbejdsklausuler.
Til det siger Kirstine Bille:
"Der er tilsyneladende behov for, at det nye byråd bliver orienteret om, hvad der faktisk gælder i Syddjurs, selv om det kun er et år siden, at vi vedtog vores politik på området," siger Kirstine Bille.
"Det Jesper Yde Knudsen muligvis henviser til, er et forslag om at supplere vores regler med det, der diskuteres i alle kommuner, nemlig Kædeansvar," lyder det fra Bille.
Det har SF, ifølge den tidligere borgmester, ikke taget stilling til endnu, om det også skal indføres i Syddjurs.
"For os er det vigtigt, at der bliver arbejdet efter gældende danske overenskomster og arbejdsforhold, men også at vi ikke gør det svært for vores lokale håndværkere at byde på kommunale opgaver. Derfor vil SF nøjere vurdere, om der er behov for at stramme vores et år gamle regler yderligere."

null

Publiceret 01 August 2014 08:00