De to grønne kvinder bag

De to grønne kvinder bag "Spis dit ukrudt haven": Anette Gubi Frederiksen og Anemette Olesen. Foto: Martin Schultz

Grøn mad-guru åbner have med spiseligt ukrudt

Den grønne forfatter og foredragsholder Anemette Olesen åbner demonstrationshaven ”Spis dit ukrudt haven” i Skarresø med hundrede vilde spiselige danske planter

Af
Af Martin Schultz

De fleste haveejere vil nok betakke sig for at have hundrede slags ukrudt i haven og de færreste vil nok begynde at vise det frem.
Men anderledes i Skarresø, hvor den kendte forfatter , foredragsholder og tidligere Smag Djursland-ambassadør med mega forstand på området grøn mad, Anemette Olesen, lørdag 10. august åbner en ny botanisk have, som hedder ”Spis dit ukrudt haven” med slangehoved, oksetunge, mjødurt, katost, kornblomst, kamille, engstokkeneb, kodrivere og andre vilde danske planter i højbeddene.
Anemette Olesen er forfatter til mere end 50 bøger om grøn mad med naturen som spisekammer og hendes absolutte bestseller er bogen ”Spis dit ukrudt” fra starten af 80'erne.
Interessen for naturens vilde og helbredende planter er ikke blevet mindre siden, hvor kendte restauranter i det nye nordiske køkken i dag lader vilde planter og ukrudt indgå i deres menuer.
”I Spis dit ukrudt haven samler vi hundrede forskellige vilde planter, som findes i den danske natur og som kan spises. Vi viser dem frem og giver information om dem,” siger Anemette Olesen.

Får hjælp af kyndig plantekender

Anemette Olesen har opbygget demonstrationshaven sammen med en anden meget kyndig plantekender, nemlig Anette Gubi Frederiksen, som gennem en årrække har drevet Gubi Plantecenter med plantesalg og blomsterbinding udenfor Grenaa.
Anette Gubi Frederiksen er uddannet gartner, men har efter lukningen af Gubi Plantecenter uddannet sig som professionsbachelor inden for ernæring og sundhed og har skrevet sit speciale om planters indflydelse på diabetes 2.
”Urter har altid interesseret mig og vi ved, at mange planter har en god indflydelse på vores helbred,” siger Anette Gubi Frederiksen.
”I verdenssundhedsorganisationen WHO vil man nu finde ud af, hvad planterne kan når det gælder om at finde løsninger på vores livsstilsproblemer. Nu bliver virkninger og bivirkninger gennemforsket,” siger Anette Gubi Frederiksen.

Bålhytte til madlavning og cafédrift

Anemette Olesen har anlagt demonstrationshaven bag sin ejendom Skarresøhus langs med Ballevej, som er vejen til Skarresø. Foran huset har Anemette Olesen stadig sin store frodige have med alverdens planter, grønsager, frugt og bær, hvor der også kan høstes spiseligt ukrudt.
I Spis dit ukrudt haven er der opført en bålhytte og opstillet et stort telt, så Anemette Olesen kan tage imod grupper, skoleklasser eller andre, som vil høre nærmere om det spiselige ukrudt.
Anemette Olesen har også et godkendt restaurationskøkken på sin ejendom, så der kan fremover også blive tale om cafédrift.

Publiceret 24 July 2014 09:25