F.v. leder af besøgstjenesten Lis Kastrup, besøgsvært Kresten Pilgaard og besøgsven Kirsten Fisker, der i øvrigt også er vågekone.

F.v. leder af besøgstjenesten Lis Kastrup, besøgsvært Kresten Pilgaard og besøgsven Kirsten Fisker, der i øvrigt også er vågekone.

Ældre Sagen:

Der står altid frivillige klar

Kresten Pilgaard Nielsen kan ikke undvære sin besøgsven

Af
Anette Bonde

111 frivillige. Så mange har Ældre Sagen Rougsø-Sønderhald, og det er da også en af de afdelinger i Ældre Sagen i Danmark, der procentvist har flest frivillige i forhold til medlemstallet.
“Vi har flere planer om nye tiltag, og vi er aldrig bekymret for, om der er folk til at træde til,” fortæller Orla Lund, formand for Ældre Sagen Rougsø-Sønderhald.

60 besøgsvenner

En stor del af de frivillige, nemlig godt 60, er besøgsvenner til ældre og handicappede i kommunen.
Kresten Pilgaard Nielsen er snart 93 år. Han er tidligere landmand, og har haft en gård i Engesvang. Desuden har han i en årrække boet i Vorup. De seneste godt 15 år har adressen været et hus i Allingåbro.
For godt seks år siden fik han en besøgsven via kommunens hjemmepleje. Han kommer også i Damhuset, et tilbud for borgere med erindringsproblemer, samt får vedligeholdelsestræning på Møllehjemmet. Besøgsvennen Kirsten Fisker besøger Kresten i halvanden til to timer, og så snakker de, drikker en kop kaffe og en gang imellem kører de en tur.
Kresten føler sig ikke ensom. Ud over Kirstens selskab får han også jævnligt en snak og en kop kaffe på Møllehjemmet i Auning. Han kan dog ikke undvære sin besøgsven, forsikrer han.
Ud over at være besøgsven hos Kresten er Kirsten Fisker også tilknyttet besøgsordningen på Tangkærcentret, og desuden er hun vågekone.
Ifølge Lis Kastrup, der er leder af besøgstjenesten, er et nyt samarbejde på vej mellem besøgtjenesten og Norddjurs. Det sker i forlængelse af kommunens beslutning om at opsøge ensomme borgere og tilbyde aktiviteter, der kan bryde deres ensomhed.
Kommunen har derfor netop ansat netværksmedarbejdere, der har disse opgaver. Der er startet en besøgsvennefunktion på Genoptræningscentret i Auning og på det psykiatriske bosted på Tangkærcentret.

Demenscafe og cykel

Ældre Sagen har flere ting på ønskesedlen. Det gælder for eksempel en udvidelse af åbningstiden på demenscaféen på Vivild Ældrecenter. I dag er den åben en eftermiddag hver måned, og ønsket er yderligere en-to formiddage hver måned.
En madklub for ældre mænd er også i tankerne.
“Der er en del ældre mænd, der er alene eller som kunne blive det, der kunne have glæde af madklubben, både for madens skyld og for det sociale aspekt”, siger Orla Lund.
Andre ønsker hos Ældre Sagen Rougsø-Sønderhald er parallel-cykling, hvor en rask borger tager en plejehjemsbeboer med på cykeltur på en dobbeltcykel.
“Det er helt oplagt, når vi har fået den udmærkede banesti til Ryomgård.”
Desuden har man talt om at oprette skole- og institutionsvenner, der kan give en ekstra hånd i skolen eller daginstitutionen.
“Igangsættelsen af disse nye initiativer kræver dog at kommunen bevilger flere §18 midler, idet de 76.000 der er bevilget i indeværende år kun dækker de igangværende aktiviteter”, konstaterer Orla Lund.

Publiceret 24 July 2014 18:00