Dyrene er vakse ved truget, når de hører lyden af spande og fodervogn.

Dyrene er vakse ved truget, når de hører lyden af spande og fodervogn.

Vær med til at fodre husdyrene

Landbrugsmuseet inviterer gæster med i stald, mark og hønsehus

Af
Anette Bonde

Hvis man går med en fodermester i maven eller bare godt kan li' dyr, så kunne man prøve at gå med en guide rundt, når han eller hun fodrer dyrene på Dansk Landbrugsmuseum Gl. Estrup. På udvalgte dage tilberedes der også mad, som er gået i ”glemmebogen”.
Det er alle hverdage klokken 11 - 12.30 i ugerne 27 til 32. I uge 27 og 28 er der desuden Historisk Køkken, og i alle weekender indtil 3. august er der liv i Polakhuset.

Dyrene kender lyden

Når fodermesteren nærmer sig med sin foderspand, ved dyrene godt hvad der venter.
Køer og kalve kommer forventningsfulde løbende over marken, får og geder har opdaget på lang afstand, at det snart er deres tur og er allerede klar ved leddet og fodertruget på skift. Svinene, der det meste af tiden ligger og sover i skuret, skal måske vækkes med et kald, men så er de på et splitsekund klar til lækkerierne.
Også de mindre husdyr, hønsene og kaninerne, er glade, når fodervognen kommer kørende, for med den er der garanti for grønt græs og urter.

Gode historier med rundt

Ud over foder til dyrene medbringer guiden også rekvisitter til gode historier om bondens nyttige husdyr gennem tiderne. Guiden fortæller om, hvordan man brugte gedeskinds pergament i stedet for papir i middelalderen, at kohorn blev brugt som pølsehorn, at tørrede grisetryner værnede mod sygdom og meget andet.
Alle husdyrene på museet er gamle danske husdyrracer, som fandtes på gårdene før 1950'erne. Det var før forædlingen af husdyrene førte til, at produktionen af dyrene blev særligt rettet på ét specifikt produkt, for eksempel æg, kyllingekød, mælk, bacon med mere.

Historisk køkken

Dansk Landbrugsmuseum åbner dørene til det historiske køkken fire dage i juli, hvor der vil blive lavet historisk mad fra tiden omkring 1911-1950. Alle interesserede museumsgæster er velkomne til at komme ud i køkkenet og få en snak om maden og smage på retterne efterhånden som de bliver færdige i løbet af dagen.
3. og 4. juli er der bagetema, hvor historisk køkken vil afprøve opskrifter som byggrynsmuffins, kartoffellagkage og kræmmerhuse med flødeskum. 8. juli handler det om kartoflen, og der vil blive lavet mos, souffléer og karbonader. 10. juli er der retter med kålrabi og flæsk på menuen.
Landbrugsmuseet tilrettelægger gerne særlige madskoler om historisk mad for private grupper.

Publiceret 01 July 2014 15:00