Dorthe Christensen med Carpe Diem med kælenavnet Buller. Foto: Martin Schultz

Dorthe Christensen med Carpe Diem med kælenavnet Buller. Foto: Martin Schultz

Buller og Dorthe tog endnu et DM

Dorthe Christensen fra Brunmosen har vundet sit tredje DM i distanceridning

Af
Af Martin Schultz

Hun har været hestepige hele sit liv, og i en alder af 54 år har hun netop vundet sit tredje Danmarksmesterskab i distanceridning.
Sammen med sin konkurrencehest, araberen Carpe Diem med kælenavnet Buller, er hun netop vendt hjem fra Knuthenborg Safari Park fra DM i distanceridning, hvor Dorthe Christensen gentog sejren fra 2009 og 2013.
Også sidste år vandt Dorthe Christensen med Buller, der i år i den grad imponerede det sagkyndige publikum, at velbeslåede gæster fra Dubai på stedet gav sekscifrede bud på araberhesten fra Ryttergården langt ud ad grusvejen på Alvejen i Brunmosen.
“Men jeg vil ikke af med Buller uanset tilbuddets størrelse,” siger Dorthe Christensen, som kombinerer et liv med heste med et arbejde som sosu-assistent om aftenen.

Kontrolleres under løbet

Dorthe Christensen voksede op i Himmerland og lærte at holde af dyr på sine bedsteforældres gård. Så snart benene var lange nok, var det op på hesten og siden har hun ikke været til at drive af hesten. Hun kom til Djursland som 20-årig og drev stutteri og havde avlshingste af racen Oldenborg Fuldblod i Fjellerup gennem en årrække.
I dag bor hun i naturskønne omgivelser i Brunmosen og kan bruge stierne i Løvenholmskoven til at træne sine heste i den krævende disciplin distanceridning.
“I distanceridning skal hest og rytter på den lange distance tilbagelægge 120 km med indlagte stop, hvor hesten dyrlægekontrolleres og skal hvile. Det gælder om kende sin hest og ride klogt, for hesten får målt sin puls, og så vinder man tid alt efter, hvor hurtigt den når en normal puls,” fortæller Dorthe Christensen.
“Buller har en fantastisk puls og er derfor så eftertagtet,” siger Dorthe Christensen, som fandt Buller på nettet. Han var seks og et halvt år, alt for tyk og var ikke redet til.
“Men jeg kunne se gnisten i hans øjne og hans gode bevægelser. Det tog ikke lang tid at ride ham til, og i dag er han en fantastisk distancehest,” fortæller Dorthe Christensen.

Hest med glimt i øjet

Dorthe Christensen har tidligere været springrytter og har redet dressur på højt niveau på Sokrates, som var en Oldenborg Fuldblod.
Men hun blev grebet af at ride i landskabet, og distanceridning er en disciplin, som araberheste er som skabt til.
“Hver hest har sin psyke, og jeg går altid efter heste, som har et særligt glimt i øjet og som har temperamentet til at kunne gå de lange distancer,” siger Dorthe Christensen.
Før Buller var det Sebu, som hun vandt sit første DM i distanceridning med, men som nærmest løb sig selv i stykker og til sidst måtte aflives på grund af seneskader.
“Sebu ville bare afsted og ville være forrest,” siger Dorthe Christensen om sin første elskede araberhest.

EM?i Mols Bjerge aflyst

Dorthe Christensen synes at have idealvægten på en rytter til især distanceridning og trods sin ikke helt unge alder, har hun stadig ambitioner.
“Jeg vil meget gerne gå den helt lange distance på 160 km med Buller, og det prøver vi nok til efteråret i Polen,” fortæller Dorthe Christensen.
DM i distanceridning blev sidste år holdt i Mols Bjerge, og det skulle have været en forpremiere til Europamesterskabet i 2015 i det meget krævende terræn i Mols Bjerge på en distance på 160 km.
“Men EM i Mols Bjerge er blevet aflyst, fordi man har udelukket sheikerne fra Dubai i at deltage efter problemer med den måde, de behandler deres heste på i Golfstaterne. Og selvom de ikke kan blive Europamestre, har de tidligere deltaget i stævnerne. Men med deres udelukkelse er økonomien i et dansk EM skredet,” fortæller Dorthe Christensen.

Publiceret 26 June 2014 10:46