Hege Eugenie Tokle fandt pludselig krogen, der kunne knytte kærlighedshistorierne i teatertrilogien Hjerterum sammen

Hege Eugenie Tokle fandt pludselig krogen, der kunne knytte kærlighedshistorierne i teatertrilogien Hjerterum sammen

Det er den blå time nu

Kærlighedens blå farve binder teatertrilogien Hjerterum sammen, og historien er universel

På herregården Skaføgård ved Mørke på Djursland bliver den yngste datter af huset, Edel Kirstine Secher, dybt forelsket i husmandssønnen Christen Hermansen. Hendes følelser er gengældt, men Secher-familien kan ikke tillade en forbindelse med en mand af så lav stand. De ser langt hellere Edel Kirstine gift med den unge Siegfried Victor Scheel fra den noget større herregård Gl. Estrup. Så Edel Kirstine og Christen beslutter at vente, til de kan få hinanden.
De er bundet sammen i hjerte og tanker, men hvor lang tid kan man vente på, at tiden bliver en anden?
Sådan lyder forlæget til første del af en nyskrevet teatertrilogi, som involverer blandt andet Syddjurs Egnsteater, som har base på Hotellet i Rønde, hvor teaterleder Hege Eugenie Tokle residerer. Hun er i fin form efter, at det i sidste uge blev offentliggjort, at trilogien har fået 100.000 kroner i støtte fra Kulturhovedstadens, Kulturby Aarhus 2017, første programrunde.

115 år i tid

Første del af den historiske trilogi Hjerterum, som er et produktionssamarbejde mellem Syddjurs Egnsteater og Teaterhuset Filuren, har fået titlen Livets Blå Tone og opføres til efteråret.
Den historisk interesserede Hege Eugenie Tokle har med god hjælp fundet de sandfærdige forlæg til Hjerterum og selv skrevet historierne ind i en dramatisk kontekst.
"Der er tale om sande kærlighistorier, der strækker sig over 115 år. Vi starter i det adelige miljø på Djursland og Skaføgaard umiddelbart før Estrup'erne tog over," fortæller Hege Eugenie Tokle.
Den begejstrede teaterkvinde, der er af norsk herkomst, vil af gode grunde ikke afsløre sammenhængen mellem de tre teaterstykker, men hun vil godt fortælle, at det er en spilledåse, der spiller igennem trilogien, og denne gamle spilledåse findes fortsat i den virkelige virkelighed.
"Spilledåsen fyldes undervejs med kærlighedsbreve og bliver et symbol på menneskers ukuelige vilje til at elske på trods af stand, afstand og modstand til alle tider," forklarer Hege Eugenie Tokle.
"Der er tale om en universel historie i dramatisk form, som mange mennesker i alle aldre vil kunne gå ind i og identificere deres eget liv med."

Farven blå

Kærlighedens og poesienws blå farve indgår i alle tre titler.
Efter Livets Blå Tone følger Livets Blå Bølge i 2015 og Den Blå Tid i 2016.
I Livets Blå Bølge følger vi den unge Karl, der mønstrer på Fregatten Jylland i 1887. Her møder han sin navnebroder Carl, Prins Carl, der senere bliver Kong Håkon af Norge. De to danner et venskab, som siden skal få store konsekvenser.
I Den Blå Tid flyttes tiden til Norge og 2. verdenskrig. I 1941 bliver den unge, norske modstandsmand, Andreas, taget af tyskerne og sendt i KZ-lejr. Under sin tid dér skriver han til sin elskede Alfhild derhjemme og hun til ham, men brevene når ikke frem.
Hvor de gemmer sig, vil Hege Eugenie Tokle gerne vente med at afsløre, men brevene findes.

Hjerterum bliver til via et samarbejde og involverer følgende:

Danmark: 

  • Teaterhuset Filuren. 
  • Syddjurs kommune, Fregatten Jylland.
  • Norddjurs kommune, Gl Estrup slot.

 

Tyskland

  • Flensborg kommune, Søfarts museet i Flensborg. Sydslesvigsk Forening e.V. · Dansk Generalsekretariat

 

Norge: 

  • Levanger kommune. Falstadscenteret og Nord Trøndelag Teater.
  • Mosjøen kommune og Oladalens venner. 

Publiceret 19 June 2014 08:16