Foto: Martin Schultz

Foto: Martin Schultz

Barske historier fra en fantasiens verden

Forfatteren Eva Egeskjold fra Femmøller præsenterer fredag de to første bind af sin fantasy-trilogi om Næslandet i Trangbæks Boghandel i Rønde

Af
Af Martin Schultz

?”Jeg er ikke så sart og så har jeg altid interesseret mig for eventyr, magi og mystik. ”
Det siger Eva Egeskjold, uddannet arkitekt og succesfuld fantasyforfatter, som netop har udgivet det andet bind af sin trilogi om Næslandet.
”Som barn var jeg hverken bange for edderkopper eller mørkeræd, og det var altid mig, som fór vild i skoven,” fortæller Eva Egeskjold. Hun bor i Femmøller ved foden af Mols Bjerge og er i sine fantasyfortællinger med eksempelvis Trehøje, Dragsmur og Femmøller tydeligt inspireret af omgivelserne på Mols og Helgenæs både hvad navne på lokaliteter, landskaber og stemninger angår.
Der er i alle fald næsten ingen grænser for fantasien, når den blonde kvinde og mor til tre, trækker sig tilbage til sit skriveværksted i et anneks i familiens æstetisk smagfuldt restaurerede bolig i Egil Fischer kvarteret i Femmøller.
Her fremmaner Eva Egeskjold en barsk virkelighed i Næslandet, hvor der bliver elsket, kæmpet og slået ihjel uden nåde under opbud af et broget persongalleri og med fantasivæsner, som Eva Egeskjold selv opfinder i sit fantasyunivers.

Rum og stemninger

Eva Egeskjold er ud af en kendt arkitektfamilie i Aarhus, men er kommet på Mols i mange år.
Hun blev selv uddannet bygningsarkitekt ved Arkitektskolen i Aarhus, men flyttede i 2000 til Femmøller med sin familie. Her har hun taget hånd om restaureringen af huset tæt ved Molskroen, men tog så springet fra arkitekt til forfatter.
”Jeg har altid læst rigtig meget og har haft historie, mytologi og fantasy, som min foretrukne lekture. Fra begyndelsen af 00'erne begyndte jeg så at skrive selv,” fortæller Eva Egeskjold, som har kombineret sit forfatterskab med mere løst arbejde i lokalsamfundet med blandt andet undervisning i dansk og billedkunst.
”Der er en fin rød tråd i min udvikling fra arkitekt til forfatter. Både som arkitekt og forfatter arbejder jeg med rum og stemninger, hvor ting kan ske. Og også som arkitekt danner man de billeder, som jeg nu tegner i mine fortællinger om Næslandet,” siger Eva Egeskjold om måden de forskellige fagligheder kan inspirere hinanden på.

Bygger Næslandet op

Med hang til fantasygenren var det oplagt et skrive i den retning, da skrivelysten indfandt sig.
”Jeg fik ideen til plottet i en hverdagssituation med min ældste datter,” fortæller Eva Egeskjold, som i sin familie deler fantasyinteressen med sønnen Bjarke på 11 år, som er vild med rollespil og er med i foreningen Legendernes Budbringere på Mols. Siden er ideerne kommet drønende og foreløbig er det blevet til to bind af Næslandet.
”Jeg har lavet en skabelsesberetning om Næslandet og opbygget et fantasiland med alle mulige landskabsformationer. I dette land udspringer to menneskeracer af en lys og en mørk eg, og nu står kampen mellem Lysfolket og Radix-folket,” fortæller Eva Egeskjold.
”Min hovedperson er pigen Oona, som vi følger i hendes udvikling fra barn til voksen i et magisk univers, hvor de to menneskeracer bekriger hinanden. Hun er bestemt til noget særligt blandt Lysfolket, og hun skal besejre det mørke folk, Radix-folket.”

Fortællinger for unge og voksne

Det er barske og voldsomme begivenheder, som fylder siderne i de to første bind, og det tredje bind i trilogien bliver ikke meget anderledes.
”Det er meget kamp, blod og vold, men der er også kærlighed og forviklinger. Det handler om det projekt, som Oona skal føre ud i livet i hendes udvikling fra barn til voksen. Det handler også om dannelse og om at finde sin identitet i et dramatisk og magisk set-up,” fortæller Eva Egeskjold, som mener at fantasygenren har meget at bidrage med indenfor moral og etik.
”Mine bøger læses af børn og unge fra 12-13 års alderen og så kan alle de voksne være med,” siger Eva Egeskjold, som har sat sig en hård deadline med Næslandets tredje bind, som skal udkomme inden julen 2015.
Til receptionen i Trangbæks Boghandel fredag kl. 16 til 18 præsenterer Eva Egeskjold en revideret genudgivelse af Næslandet 1, Legenden om Querqus Skjoldet, og nyudgivelsen Næslandet 2, Vinterkrigens Ofre.
Begge bøger er udgivet på Eva Egeskjolds eget forlag, Andersen & Vig.

Publiceret 17 June 2014 10:50