Ole Frimer, guitarist og sanger, tager bladet fra munden på sin nye plade, Blålys, hvor han lyder som alt andet end de blålys, som ellers fylder i æteren.

Ole Frimer, guitarist og sanger, tager bladet fra munden på sin nye plade, Blålys, hvor han lyder som alt andet end de blålys, som ellers fylder i æteren.

Ole Frimer:

“Ordet fremtid får pludselig en helt ny betydning”

Sangeren og guitaristen Ole Frimer, Ryomgård, skulle nå til skelsår og alder, før tiden var moden til at synge på dansk

Af
Af Lars Norman Thomsen

I søndags kunne Ole Frimer Band holde release på deres nye album, Blålys, ved et arrangement på det legendariske spillested Vestergade 58 i Aarhus.
Den første pladeudgivelse fra kapelmester Ole Frimers hånd i otte år.
Syv sange med danske tekster og to instrumentalnumre indspillet på fire effektive dage i et studie i Silkeborg af kvartetten, som foruden Frimer tæller: Palle Hjorth (keyboards), Jesper Byllling (bas) og Claus Daugaard (trommer).

Bestod mesterlæren

Ole Frimer, 61, med bopæl i Ryomgård, har en lang fortid på den danske rock- og bluesscene, siden han for alvor begyndte at tage livtag med musikken i starten af 70'erne,  da han var flyttet til Aarhus fra fødebyen Aalborg for læse biologi på universitetet og brugte fritiden flittigt ved alle mulige jamsessions på de listige spillesteder, som Aarhus dengang var så rig på.
En god mesterlære for en ung og håbefuld guitarist, der siden snildt kunne udfylde mindst et par sider i et dansk rockleksikon.
"Du vil spille alt for mange toner, du bliver nødt til at økonomisere lidt mere," lød det fra bassisten Georg Olesen, som senere skulle blive den vigtigste brik i rytmesektionen i TV2. Venligt mente hint af denne type tog Frimer til sig, og det var med til at udvikle ham til den guitarist, komponist og sanger som senere blev så efterspurgt, at mange stod i kø for at få ham med på holdet eller være en del af hans hold.
Sideløbende blev studierne passet til punkt og prikke, og biologen rejste til Grønland for at arbejde.

Musikken tog over

"I de tre år jeg arbejdede på Grønland, var guitaren gemt væk, og den blev først fundet frem igen, da jeg flyttede til Danmark igen," fortæller Ole Frimer, der skulle bruge hele to år på at spille sig op på det niveau, som han mestrede, før han rejste til Grønland.
Men efter  at have gjort sin phd færdig, fik musikken igen overtaget og har haft det siden.
Det førte blandt andet til et tæt duo-samarbejde med nu afdøde Peter Thorup, en legende inden for dansk rockmusik uden at ordet mister sin valør.
Senere en ordentlig tour de force med Blue Junction  i midten af 1990'erne, hvor  pulsen blev holdt oppe af den Texas-inspirerede guitarist Frimer og den Chicago-inspirerede guitarist Uffe Steen.

Tiden var moden

Frimers fortid fornægter sig ikke på Blålys, selv om han selv mener, at man i pladebutikkerne nu skal lede efter den ny plade under R for Rock mere end B for Blues.
De musikalske forlæg er Ole Frimer kommet med, men det veltunede band har leget pladens musikalske udtryk frem ved masser af øvesessions før de fire dage i studiet.
Det er tydeligt fra første tone at høre, at Hammond-fænomenet Palle Hjorth tilfører musikken en sprælskhed, der er velgørende i tæt samspil med de øvrige.
Teksterne er Ole Frimers værk, og det er første gang han skriver på dansk.
"Efter at jeg blev far til to piger kom det ligesom af sig selv, at det var slut med at gemme sig bag engelske tekster om bajere, biler og penge," siger Ole Frimer.
"Ordet fremtid får lige pludselig en anden betydning, når man bliver far, og de følelser har jeg forsøgt at få frem i mine tekster."
Hovedindtrykket efter mange gennemlytninger af Blålys er, at Ole Frimer sætter sig selv på spil med en samling sange, der både rummer en nøgenhed og en storladenhed, en hyldest til denne klode, men også en bekymring for fremtiden for Moder Jord. Frimer synger med et schwung og et engagement, hvor samarbejdet med Peter Thorup tydeligvis ikke fornægter sig.
Hymnen "Hvor smukt hun ta'r sig ud" er et godt eksempel.
Den er nærmest æterisk i både lyden og i udførelsen.

Publiceret 07 June 2014 15:34