Turister og fastboende kan få oplevelser og nye færdigheder på sommerhøjskolen i Gjerrild. Foto: Erik Kastberg.

Turister og fastboende kan få oplevelser og nye færdigheder på sommerhøjskolen i Gjerrild. Foto: Erik Kastberg.

Ny sommerdaghøjskole med natur, historie og kreativitet

En enkelt dag er nok til at lære noget eller få en oplevelse på Gjerrilds nye sommerhøjskole

Af
Anette Bonde

“Turisterne har to ønsker - de vil have oplevelser og de vil gerne i nærkontakt med lokalbefolkningen. Så det måtte vi gøre noget ved.”
Bent Nørgaard, Gjerrild, står bag den nye sommerhøjskole i Gjerrild sammen med Elisabeth Romoser. Den startede sidste år med en enkelt kursusdag, men tager for alvor fart i år, hvor der i fem uger, fra uge 27 til 31, er sommerhøjskole tre dage om ugen.

Holde byen i kog

Bent Nørgaard fortæller, at det var en meget spontan tanke, der tændte initiativet sidste år.
“Friskolen står tom om sommeren, og vi vil jo gerne holde gryden i kog her i byen og holde byen på landkortet, hvis det kan afstedkomme en øget turisme og øget interesse for at bosætte sig.”
At Gjerrild og omegn har mange talenter og kyndige indenfor kunsthåndværk, biologi med mere gjorde planerne lettere. Disse ressourcer bliver nu aktiveret i sommerhøjskolen med endags-kurser indenfor vidt forskellige emner.

Tre dage om ugen

De tre dages højskole om ugen er tilrettelagt, så der er udflugtsdage til udforskning af lokalhistorien om onsdagen, torsdagene er til kystens biologi og fiskeri og fredagene er til kunst og kreativ udfoldelse.
“Det er et meget bredt program i år. Vi ser hvad der slår an og koncentrerer os måske om færre kurser fremover, når vi har sporét hvad der er mest populært.”
Der er ikke nogen, der tjener på sommerhøjskolen, idet deltagerne blot betaler to hundrede kroner for et dags-kursus.

Seniorer og børnefamilier

Kurserne er skruet sammen, så de henvender sig til både seniorer og børnefamilier. Og turister fra vore nabolande skulle også have gode muligheder for at få noget ud af kurserne. Der vil for eksempel blive tilbudt kortfattet tolkning.
“Det er nytænkning i forhold til internatkurser og højskoleophold, idet vi satser på, at især turister og lokale allerede har bolig eller overnatning, og gerne vil hjem om aftenen.”
De får et tilbud om buffet til frokost med en dygtig kok i køkkenet og hyggeaften ved bålet ad libitum.
“Så kan langtfrakommende deltagere tage alle tre dagskurser samlet og benytte de eksisterende overnatningsfaciliteter i Gjerrild eller bruge byens shelter eller primitive teltplads, netop ved Gjerrild Friskole, hvor kurserne har deres udspring.”

Sommerhøjskolen er en uafhængig forening med en lokal støtteforening. Gjerrild er kommet med i landsbyturist- samarbejdet med andre kystnære landsbyer på Norddjursland, og er dermed i tæt samarbejde med Norddjurs Kommunes kultur- og fritidsforvaltning, hvorfra der støttes godt op om Sommerhøjskolens udvikling, også finansielt. Sommerhøjskolen er kommet med i Destination Djurslands Turistguide, der er uddelt i Nordeuropa, og der laves intens markedsføring indenlands og på nettet. Man kan også finde brochurer om sommerhøjskolen på offentlige steder og skolens facebookside. Det detaljerede program og tilmelding findes på hjemmesiden sommerhoejskole.dk

Publiceret 07 June 2014 09:00