Ulf Harbo

Ulf Harbo

Ulf Harbo inviterer til kaffe ved rådhuset for Martine

Martine Gøttler-Helm-Petersen er 28 år og har 10 års jubilæum på kontanthjælp

Af
Anette Bonde

Enhedslistens Ulf Harbo har i debatindlæg og i byrådssalen givet udtryk for indignation over den ventetid, som borgere udsættes for i sagsbehandlingen af dem. “Det sorte hul” kalder han det, når de af forskellige årsager ikke kommer videre i det sociale system men venter på forskellige afgørelser. Nogle gange for længe, mener han.

Fødselsdag ved rådhuset

Det markerer han ved at holde Martine Gøttler Helm-Petersens 28 års fødselsdag 27. maj. Nogenlunde samtidig har hun nemlig 10 års jubilæum som kontanthjælpsmodtager. I en indbydelse på Facebook opfordrer han “alle, der mener at kronisk syge mennesker skal behandles anstændigt” til at møde op ved det gamle rådhus i Grenaa 27. maj klokken 16, gerne med en gave. Der bliver sikkert også sunget fødselsdagssang, for Torben Harbo Band kommer og spiller, og nogle tager kage, te og kaffe med. Ulf Harbo har ingen ide om, hvor mange der kommer.
“Men jeg tror ikke, vi bliver så mange. Lige nu er der 15 tilmeldte på Facebook.”
I indbydelsen fortæller han, at Martine Gøttler Helm-Petersen kom på kontanthjælp som 18-årig med alvorlige kroniske fysiske og psykiske sygdomme. Allerede som 14-årig fik hun diagnosen psoriasis og psoriasis gigt. Efter hver arbejdsprøvning og praktik er hun blevet mere og mere syg, og i 2010 skrev overlæge Lone Fjorback i sin statusattest til kommunen:
“Det drejer sig om en varig stationær lidelse som medfører varige begrænsninger indenfor alle erhverv. Yderligere arbejdsprøvning, optræning indenfor et hvilket som helst erhvervsområde vil kunne forværre den helbredsmæssige tilstand”.

Spørgsmål i byrådssalen

Allerede i januar kort efter at han var indtrådt i kommunalbestyrelsen rejste Ulf Harbo spørgsmålet om at hjælpe borgere op af 'det sorte hul'. Her var der fuld enighed. I marts tog han igen sagen op, men denne gang uden at møde forståelse fra nogen sider. Derfor skal der noget ekstra til, mener Ulf Harbo.
“Jeg har prøvet den officielle kamp med forslag i kommunalbestyrelsen. Svaret var bare, at der ikke er noget at komme efter, og arbejdet udføres forsvarligt. Hvis jeg ikke kan komme igennem ad de officielle veje, må jeg finde andre og handle mere aktivistisk.”
Han mener ikke i første omgang, at det er lovgivningen, der halter.
“Folketinget laver masser af gode love, som lov om flexjob, førtidspension, ressourceforløb med mere. Hensigten med lovene er god, men formuleringerne giver nogle gange kommunerne mulighed for at bruge lovens bogstav imod borgerne i stedet for at hjælpe dem. Der står ikke nogle steder, at man skal være 10 år på kontanthjælp, men at borgerne skal hjælpes hurtigst muligt.

Ikke sagsbehandlerne

Samtidig understreger Ulf Harbo, at han ikke er ude efter kommunens sagsbehandlere.
“De gør hvad de får besked på. Det styres ovenfra, og det har været en tendens i mange år. For eksempel belønnes kommunerne via refusionsordningen for, at ingen får forlænget sygedagpengene efter 12 måneder.”
Han mener også, det er forkert, at borgere med forskellige lidelser hører under beskæftigelsesområdet og ikke social- og sundhedsområdet.
“Det vil sige, at folk vurderes som arbejdsløse i stedet for som de syge mennesker, de også er.”

Publiceret 26 May 2014 12:00