Sidste år var temaet “Smagen af Østjylland”, hvor kokke fra kendte gourmet-restauranter i Østjylland udviklede spændende menuer.

Sidste år var temaet “Smagen af Østjylland”, hvor kokke fra kendte gourmet-restauranter i Østjylland udviklede spændende menuer.

Dansk Landbrugsmesse Gl. Estrup:

Historisk Køkken, moderne kok og skoleelever med ideer

Gammel østjysk madkultur knyttes sammen med det nye danske køkken

Dansk Landbrugsmuseum har i disse år et særligt fokus på den østjyske madkultur hvor der indsamles viden om særlige østjyske madtraditioner, opskrifter og råvarer og igangsættes forskellige dyrkningsforsøg. Denne viden bruges blandt andet til at inspirere lokale fødevareproducenter til at opfinde nye produkter og opskrifter og til at dyrke gamle sorter og holde husdyrracer, som ellers næsten var gået i glemmebogen.
Målet er at skabe innovation på fødevareområdet og dermed nye arbejdspladser og vækst i regionen.

Værdifuld viden

I år er landbrugsmuseets Historisk Køkkens aktiviteter koblet sammen med Østjyllands Spisekammer under overskriften Østjysk Madkultur.
Normalt arbejder de frivillige madentusiaster i Historisk Køkken med at afprøve historiske retter og fødevarer, og derved har medlemmerne opbygget en stor og værdifuld viden på netop dette felt.
På Landbrugsmessen sættes denne viden i spil på en ny måde, idet Historisk Køkken har udviklet nye opskrifter med udgangspunkt i lokalt producerede råvarer og historiske tilberedningsmetoder. Dette er sket under overskriften Historisk street food, som har resulteret i en østjysk hotdog.

Simon R ysgaard, Strandcafeen i Bønnerup, fortæller om sine tre nyudviklede tapas.

Simon R ysgaard, Strandcafeen i Bønnerup, fortæller om sine tre nyudviklede tapas.

Hotdogs, kage og brød

På Landbrugsmessen viser Historisk Køkken lørdag, hvordan de forskellige ”elementer” til hotdog'en – pølser, brød og garniture – skal laves.
Søndag arbejder Historisk Køkken med temaet østjysk kage og brød. På standen præsenteres blandt andet den nye østjyske kage, som er udviklet af Småkageriet i Hornslet med udgangspunkt i lokalt producerede råvarer. Desuden bliver der bagt et særligt østjysk brød med friskmalet, lokalt mel af forskellige kornsorter.
På standen kan man ud over en snak med medlemmerne af Historisk Køkken få en opskrift med hjem på de ting, der arbejdes med, og få en lille smagsprøve på lækkerierne.

Eleverne fra hjemkundskabsholdet på Bauneskolen i Hadsten fortæller om opskrifterne på brød, de selv har udviklet.

Eleverne fra hjemkundskabsholdet på Bauneskolen i Hadsten fortæller om opskrifterne på brød, de selv har udviklet.

Besøg på standen

Både lørdag og søndag får Historisk Køkkens stand besøg om formiddagen kl. 11-12 og om eftermiddagen kl. 13-14. Lørdag er det samme gæst, der dukker op begge gange, nemlig Simon Rysgaard fra Strandcaféen i Bønnerup, der med udgangspunkt i lokale råvarer og traditionelle tilberedningsmetoder, har udviklet tre nye, østjyske street food tapas. Han fortæller om sin idé og uddeler smagsprøver.
Søndag formiddag får standen besøg af hjemkundskabsholdet fra 6.A og B på Bavnehøjskolen i Hadsten, der vandt det regionale mesterskab i forbindelse med Madkamp – DM i Hjemkundskab tidligere på året. Her var temaet Korn og sundhed, og eleverne skulle udvikle tre retter ud fra overskrifterne Korn som snack, Et godt brød og Korn til særlige lejligheder. Det resulterede i opskrifter på en müslibar, en bagle med svedjerug og en frugtmedalje. På Landbrugsmessen viser eleverne, hvordan müslibaren og en småkage, som de har udviklet på baggrund af frugtmedaljens bund, skal laves, og de fortæller om projektet og tankerne bag opskrifterne.
Søndag eftermiddag præsenteres Ørsted Bagerens bud på en særlig østjysk kage. Også her er der spot på tankerne bag de nye opskrifter og smagsprøver.

temateltet sætter i år fokus på den østjyske madkultur. Arkivfoto fra tidligere messe.

temateltet sætter i år fokus på den østjyske madkultur. Arkivfoto fra tidligere messe.

Østjyske produkter

I samarbejde med østjyske fødevareproducenter bliver der etableret en udstilling med lokale specialfødevarer hvor der bliver mulighed for at smage og købe en del af de mange specialiteter og råvarer, som produceres lokalt. Program i temateltet Lørdag 24. maj – Historisk Street Food Kl. 9-11 Historisk Køkken: Den østjyske hotdog Kl. 11-12 Strandcaféen: Østjyske street food tapas Kl. 12-13 Historisk Køkken: Den østjyske hotdog Kl. 13-14 Strandcaféen: Østjyske street food tapas Kl. 14-17 Historisk Køkken: Den østjyske hotdog Søndag 25. maj - Østjysk kage og brød Kl. 9-11 Historisk Køkken: Østjysk kage og brød Kl. 11-12 Bavnehøjskolen: Madkamp 2014– småkager og müslibar Kl. 12-13 Historisk Køkken: Østjysk kage og brød Kl. 13-14 Ørsted Bageren: En østjysk kage Kl. 14-17 Historisk Køkken: Østjysk kage og brød

Publiceret 18 May 2014 14:00