Modelfoto.

Modelfoto.

Norddjurs brygger selv

Norddjursland har fået sit eget bryggeri og seks nye øl som var klar til påsken

Af
Af Lars Norman Thomsen

Et nyt mikrobryggeri er kommet til verden på Norddjursland. Det er Nordisk Bryghus, som i påskeugen var parat med sine første seks øl-typer.
Brygmester er Torkild Junggreen Have, Gjerrild, der de seneste fem år har øvet sig i håndværket med 30-40 typer øl.
I den tid har han modtaget så mange og så gode tilkendegivelser, at han har vovet at forsøge sig i branchen.

De bedste øl

"Folk siger til mig, at det er nogle af de bedste øl, de har smagt. Så jeg satser på seks typer nu, som jeg også godt selv kan lide, og som jeg har raffineret frem til et rigtig godt udtryk. De ligger bredt i spektret med både mørke, lyse, stærke og mindre stærke," fortæller Torkild Have, som har givet sine øl numre:

  • 1 er den gyldne Ale med dyb maltsmag og fin humlebitterhed.
  • 2 er den dybsorte Stout med noter af engelsk lakrids og bitter chokolade.
  • 3 er Tripel, den belgiske klosterøl.
  • 4 har også belgiske rødder og hedder Strong Blonde.
  • 5 er IPA, der er fremstillet som amerikansk mikrobryg med kraftig smag.
Uden for nummer kommer den klassiske, tjekkiske Pilsner, der kræver ekstra tid og kun brygges i de kolde måneder.

Øl med kant

Torkild Junggreen Have kalder selv sin produktion for øl med kant.
Han synes, han er nået frem til at brygge øl, der har godt skum, karakteristisk duft og den dybe og fuldspektrede smag, som rammer alle nuancer.
Tyskerne kalder det vollmundig, det vil sige, at den smager over hele munden, som han siger. Nordisk Bryghus brygger øl med dansk malt, hvilket er usædvanligt. Desuden arbejdes der på at skaffe så meget dansk humle som muligt, gerne lokalt.

Satser først lokalt

"Faktisk kommer malten fra Sønderjylland, ligesom jeg selv gør, fortæller Torkild Have, der har en fortid som lærer, selvstændig tømrer med speciale i restaurering og kunsthåndværker med speciale i udsmykninger i metal, sten og træ.
Oven i købet er han kongelig leverandør med flere opgaver på kongeskibet Dannebrog og kongelige slotte bag sig. Men nu er øverste titel på visitkortet altså brygmester.
Brygmester Jacobsens arvtager på Djursland har indgået samarbejde med uddeler Leif Fisker Jensen, Superbrugsen i Glesborg, der rummer Djurslands største udvalg af specialøl.
Samarbejdet omfatter også direktør Esben Lauridsen, der med specialbutik og risteri KAMA Kaffe i Grenaa er engrosbutik for produkter til en lang række forretninger landet over.

Publiceret 01 May 2014 11:54